Vulin opet u Moskvi, na 'jačanju saradnje bezbednosnih struktura'

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, 4. septembar 2024.

Srbija i Rusija nastavljaju jačati saradnju bezbednosnih struktura, saopšteno je 16. oktobra iz Vlade Srbije za vreme posete potpredsednika Aleksandra Vulina Rusiji.

Potpredsednik Vlade Srbije sastao se u Moskvi sa direktorom ruske Spoljne obaveštajne službe Sergejom Nariškinom, koji je potcrtao Vulinov "uticaj na razvoj odnosa srpskih i ruskih službi" dok je bio na funkcijama ministra odbrane, unutrašnjih poslova i direktora Bezbednosno-informativne agencije.

On se potom sastao i sa direktorom ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandrom Bortnikovom sa kojim je, kako je saopšteno, rezgovarao o daljoj saradnji i "suočavanju sa zajedničkim izazovima".

Vulin, koji je u zvaničnoj poseti Moskvi od 16. oktobra, važi za jednog od najjačih pristalica Kremlja među predstavnicima vlasti u Srbiji. Od početka invazije na Ukrajinu u više navrata je bio u zvaničnim posetama Rusiji.

Pročitajte i ovo: Putinove 'opomene' zvaničnom Beogradu

U septembru se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku, kada je poručio da je Srbija ne samo strateški partner, već i saveznik Rusije.

Između ostalog, Vulin se sredinom juna u Moskvi sastao sa vrhom najznačajnijih bezbednosnih službi Rusije, a u aprilu sa sekretarom Saveta bezebednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Njega su su u januaru ove godine odlikovali predsednik Rusije i Federalna služba bezbednosti.

Stejt department ga je stavio na listu sankcija polovinom 2023. godine, zbog veza sa Rusijom i navodne korupcije dok je još bio na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

On se povukao sa te funkcije u novembru 2023, nakon što se suočio sa navodnim pritiskom Zapada.

Vulin je za potpredsednika Vlade Srbije imenovan početkom maja.

Pročitajte i ovo: Da li je Vučić potrebniji Putinu, nego Putin Vučiću?

Srbija i Rusija imaju istorijski bliske veze.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Kremlja nakon ruske invazije na Ukrajinu.