Vučić: Tražićemo kompromis u pregovorima sa Prištinom

Aleksandar Vučić

Srbija će u pregovorima sa Prištinom tražiti kompromis jer ne želi zamrznuti konflikt na Kosovu, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije na kojoj je govorio o Kosovu i borbi protiv korupcije.

Govoreći o narednoj rundi pregovora sa Prištinom zakazanoj 2. aprila Vučić je rekao da dogovor mora da se postigne bez obzira na to da li će se to dogoditi sada ili u budućnosti.

„Napravićemo kompromis zato što je to važno za budućnost Srbije, ali tražimo od Evropske unije, SAD, ali i čitave međunarodne zajednice da pokazzu da ne žele uniženje Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da postoje uveravanja da će biti nekih promena u ponudi, ali nije precizirao kakvih, podvukavši da su policija, pravosuđe i odsustvo oružanih kosovskih oružanih snaga na teritoriji zajednice srpskih opština imperativ za Srbiju.

Prema njegovim rečima, od sedam uslova koje je postavila Nemačka Srbija je ispunila najveći deo, dok je one koji su preostali Srbija spremna da ispuni koliko može. Poručio je i da je, po njegovom mišljenju, Srbija zaslužila datum početka pregovora, a da, ako u EU misle drukčije, treba da kažu u čemu je sadašnja Vlada Srbije grešila.

Nije međutim odgovorio na pitanje da li će putovati na novu rundu pregovora u Brisel, rekavši da ne vidi preveliku potrebu za njegovim prisustvom, dodajući da će odluku o sastavu delegacije Srbije doneti državni vrh.

"Ako mogu da učinim bilo šta da pomognem da dodjemo do dogovora, da se slobodnije posvetimo drugim oblastima, ako tako budu smatrali predsednik i premijer spreman sam da odem i peške“, rekao je Vučić.

Na pitanje koji međunarodni zvaničnici su ga pozvali u Brisel i šta se od njega očekuje, Vučić je samo odgovorio da takvih poziva ima sa više strana, a nije želeo ni da kaže zbog čega strani zvaničnici misle da bi i on trebalo da prisustvuje sledećoj rundi dijaloga.

Kada je reč o borbi protiv korupcije prvi potpredsednik Vlade je precizirao da je od avgusta 2012. do marta 2013. u slučajevima 24 predmeta spornih privatizacija, na koje je Srbiji pažnju skrenula i EU, podnete krivične prijave 115 osoba, dok ih je 89 uhapšeno.

Vučić je najavio će biti mnogo predmeta koji će se otvarati, a neki će, poput slučaja Agrobanke biti okončani, dok u slučajevima Azotare u Pančevu i Nibens grupe tužilaštvo radi na optužnicama.