Nema razgovora da Srbi 'prepuste svoje zgrade' na severu Kosova, kaže Vučić

Fotoarhiv: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, 8. septembra, da nema nikakvog razgovora o tome da Srbi na severu Kosova "prepuste svoje zgrade i imovinu onima kojima to nikada nije pripadalo".

On je to izjavio u danu kada ističe krajnji rok za uklanjanje institucija Srbije iz objekta u Severnoj Mitrovici.

"Mi smo u međuvremenu pokazali dobru volju, razgovarali sa predstavnicima Srba da uvek budu spremni da prihvate dijalog i po pitanju održavanja izbora na severu i po svim drugim pitanjima", rekao je Vučić.

"Iseljavanje institucija će se verovatno nastaviti, ali naš narod će gledati kako tome da se suprotstavi na miran način", dodao je.

Vučić je najavio da će u sredu ili četvrtak sledeće nedelje delegacija Srbije ići na razgovore u Brisel sa delegacijom Kosova u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU).

"To je za nas obaveza. Oduvek smo smatrali da je dijalog jedini način kako se problemi rešavaju, a problemi se samo nagomilavaju", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: Danas krajnji rok za uklanjanje srpskih institucija iz objekta u Severnoj Mitrovici

Vlasti na Kosovu upozorile su da do petka, 8. septembra, četiri institucije Srbije moraju da napuste objekat u naselju Bošnjačka mahala, za koji tvrde da pripada opštini Severna Mitrovica.

Zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani (Elshani) rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da policija nema nikakav zahtev da asistira opštini "u uklanjanju ovih institucija iz objekta".

On je dodao da je policija spremna da izvrši svoju dužnost po tom pitanju u trenutku kada se to od nje zatraži.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Uprava Fonda PIO, "Kosovskomitrovački upravni okrug" i Centar za socijalni rad već duže vreme koriste ovu zgradu opštine.

Akcija uklanjanja ovih institucija Srbije iz opštinskog objekta u Severnoj Mitrovici prvobitno je bila planirana za 25. avgust, ali je odložena za dve nedelje.

Krajem maja pojačane su tenzije na severu Kosova, nakon što su novi albanski gradonačelnici, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Nakon povećanja tenzija, Vlada Kosova je u julu pristala da preduzme korake ka potpunoj deeskalaciji situacije. Jedan od koraka oko kojeg su se dogovorili Priština i Brisel predviđa stvaranje pravne osnove koja bi omogućila održavanje novih izbora u četiri opštine na severu.

S tim u vezi, 5. septembra je objavljeno novo administrativno uputstvo koje omogućava smenu gradonačelnika opština putem peticije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Put do održavanja izbora na severu Kosova u očima građana