Vučić: Srbija spremna da bude pouzdan partner SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, fotografija od 10. oktobra 2021.

Srbija je spremna da bude dosledan i pouzdan partner Sjedinjenih Američkih Država (SAD), rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 9. decembra u svom obraćanju na dvodnevnom virtuelnom Samitu za demokratiju koji organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden).

Vučić je izjavio da je Srbija, kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u potpunosti posvećena evropskim vrednostima.

„Puno članstvo u EU je naš ključni spoljnopolitički prioritet. Stoga, ulažemo stalni napor u naš proces pristupanja EU, što uključuje primenu najboljih evropskih praksi u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije“, naveo je Vučić.

On je dodao da su u toku pripreme za izbore koji su u Srbiji raspisani za 3. aprila 2022. godine. Istakao je da je ponovno uspostavljena radna grupa za izbore, u čijem radu posreduje EU, a koja treba da omogući jednakost političkih stranaka.

Vučić se u svom govoru osvrnuo i na odnose Srbije sa državama u regionu.

„U prethodnom periodu, posvetili smo posebnu pažnju kako bismo ostvarili najbolje moguće sveobuhvatne odnose i saradnju u regionu. Jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost su početak za bolji standard života građana“, rekao je Vučić.

Posebno je kao značajnu u smislu regionalne saradnje istakao Inicijativu „Otvoreni Balkan“ (Open Balkan), a najavio je i novu regionalnu inicijativu sa ciljem inkluzije Roma i Romkinja.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ uključuje Srbiju Albaniju i Severnu Makedoniju, a predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi između ove tri zemlje.

Pokretači "Open Balkana" do sada nisu uspeli da privuku ostale tri zemlje regije - Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Pročitajte i ovo: Biden: Demokratija pred trajnim i alarmantim izazovima

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je oko 110 svetskih lidera, kao i predstavnike civilnog društva i privatnog sektora na virtuelni "Samit za demokratiju" 9. i 10. decembra, sa ciljem da se zemlje učesnice obavežu na inicijative osmišljene za jačanje demokratije.

Među pozvanima nema Rusije ni Kine.