Vučić bez komentara na ostavku ministra prosvete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da govori o ostavci ministra prosvete Branka Ružića.

"On me je obavestio, poslao poruku i razgovarao sam sa njim. Razgovarao sam i sa premijerkom Anom Brnabić", rekao je Vučića na RTS-u.

Vučić je najavio da će do kraja maja biti preduzeti važni politički koraci, ali nije precizirao o čemu je reč. Takođe je rekao da je spreman da razgovara o ostavkama.

Ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić prethodno je obavestio premijerku da podnosi neopozivu ostavku.

Ostavka je usledila nakon što su 3. maja osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen.

Pročitajte i ovo: Ministar prosvete Srbije Branko Ružić podneo ostavku

Samo dan nakon pucnjave u školi dogodilo se još jedno masovno ubistvo u Srbiji. Naoružani napadač je u dva sela u blizini Beograda ubio osmoro osoba, a ranio 14. Oba napadača su uhapšena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom gostovanja na RTS-u rekao da će biti doneto još oštrih mera kako bi se predupredila mogućnost da se ponove zločini.

On je ponovio da građani imaju mogućnost da u narednih mesec dana predaju nelegalno oružje i municiju, a da posle toga slede stroge kazne.

"Ići ćemo na drastično, 90 postotno smanjenje legalnog oružja, kratkih cevi", rekao je Vučić.

On je naveo da se to ne odnosi na lovačko oružje.

Pročitajte i ovo: Vlada Srbije najavila strožije mere za posedovanje oružja

Vučić je rekao da će biti povećane kazne za nelegalno oružje, ali i da se uvodi jednogodišnja obaveza kontrole za legalne vlasnike.

"U trenutku kada budu dobili poziv moraju da se jave u roku od 48 sati. Da vidimo da li ste koristili narkotike, što će važiti i za lovce", naveo je Vučić.

Najavio je da će od 8. maja biti pojačane policijske patrole kod škola i tržnih centara.

Takođe je rekao da će policajci u školama biti naoružani i spremni da odgovore, preneo je RTS.

Vučić je rekao da će 8. maja govoriti o dodatnim političkim merama.

"Dan nakon što se nešto dogodi pozivate na proteste, to je toliko pogrešno, to se ne radi nigde u svetu", poručio je.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije uputili su 5. maja zahtev vlastima za zaustavljanje nasilja i utvrđivanje odgovornosti za oružane napade koji su se dogodili u prethodna dva dana i pozvali građane da na protestnom skupu 8. maja iskažu protivljenje nasilju.