Vučić u Njujorku odlikovao ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata

Vučić na 79. sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. septembra u Njujorku uručio Orden srpske zastave drugog stepena ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pri Ujedinjenim nacijama Muhamedu Isi Abušahabu.

Vučić je naveo da je ambasador UAE značajno doprineo izgradnji novih mostova između dve kulture i dva naroda.

Vučić, koji u Njujorku boravi povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), napisao je na Instagramu da priznanje Abušahabu "nije samo simbolično", već da "odražava značaj koji Srbija pridaje dubokim i trajnim vezama sa UAE, čijem negovanju ostaje iskreno posvećena".

"Ujedinjeni Arapski Emirati su uvek bili tu za Srbiju, čak i u najtežim trenucima. Tokom mnogih globalnih kriza i izazova, od pandemije kovida-19 do danas, UAE su pokazivali nesebičnu solidarnost sa našom zemljom, a Srbija pamti svaki gest, svaku akciju i svaku reč podrške koju su nam UAE pružile kada je to bilo potrebno", dodao je.

Vučić je ukazao i da Srbija i UAE "dele mnoge zajedničke vrednosti" i da su ekonomski, kulturni i politički odnosi dve zemlje "doživeli ogroman uspon kroz različite projekte koji su uspešno realizovani u proteklim godinama".

Predsednik Srbije je prethodnih dana u Njujorku odlikovao predstavnike više država koje su bile na strani Beograda prilikom majskog usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u GS UN.

Među njima su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pročitajte i ovo: Emirati u Srbiji 'parkiraju' svoj kapital u Evropi

Saradnja između Srbije i UAE ide uzlaznom putanjom iz godine u godinu od dolaska na vlast Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) 2012. godine.

Srbija je u dva navrata, 2014. i 2016. dobila po milijardu dolara zajma od Abu Dabija za budžetsku podršku.

Emirati su u prethodne tri godine u vrhu zemalja u koje Srbija izvozi oružje i vojnu opremu, njihove kompanije kupuju poljoprivredno zemljište, postali su manjinski vlasnik srpskog nacionalnog avio prevoznika.

Učestvovali su sa Kinom u izgradnju fabrike sa proizvodnju kineske vakcine Sinofarm protiv COVID-19 u Beogradu, a u nekoliko navrata su uputili Srbiji kontigente medicinskih sredstava i opreme kao pomoć u pandemiji korona virusa.

Još jedan simbol ove saradnje je stambeno-poslovni kompleks "Beograd na vodi", u vrednosti oko 3,5 milijardi evra. Ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan je u aprilu 2015. godine, uprkos kritikama dela stručne javnosti zbog arhitektonskog i urbanističkog rešenja.

Projekat je pratila i afera rušenja objekata u kvartu Savamali i nelegalnog pritvaranja građana zbog potreba izgradnje ovog kompleksa koja do danas nije razrešena uprkos brojnim protestima građana.

Pročitajte i ovo: Vlada Srbije dala 'Beogradu na vodi' dodatnih 300 hektara