Vučić opet o izborima

Aleksandar Vučić

Vanredni parlamentarni izbori su moguća opcija, ali još nije doneta konačna odluka, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Tako se višemesečno poigravanje premijera i njegovih naprednjaka pričom o održavanju izbora kad im vreme nije nastavlja. To je klasičan primer političke samovolje, kažu analitičari.

U uvodu svoje novogodišnje pres konferencije premijer Aleksandar Vučić insistirao je na drugim temama, dok je novinare pre svega zanimao odgovor na neizvesnost koju je Vučić još jednom u poslednjih nekoliko meseci otvorio. Da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora?

„Mi još nemamo tu konačnu odluku, ali mislim da je ta opcija moguća. Jedini razlog zbog kog još ne mogu sa sigurnošću da vam kažem da ću to aposlutno i nedvosmisleno da učinim jeste da vidimo da li bi na bilo koji način to moglo da nas zaustavi u našim ekonomskim reformama“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta bi bio razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora ako Srpska napredna stranka ima više od 50 posto većine u parlamentu premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić odgovara da politika nije matematika.

“Ako je atmosfera u društvu takva da ne možete da grabite napred, da ne možete da uradite to i to, ako ste nezadovoljni, ako želite i vidite da i u vladi treba sveže krvi, a da pravite rekonstrukciju za pet ministara onda bi se to pretvorilo u mučenje i politički obračun koji bi trajao narednih 4, 5 meseci, umesto da krenete da radite sa tom novom energijom. Ako vidite takođe da nemate dovoljno stabilnosti jer svi vrše pritisak svakoga dana i pokazuju svoje ogromno nezadovoljstvo, ako čujete i opozicione političke stranke koje kažu sve je katastrofa, diktatura, cenzura sve je loše, mi smo mnogo bolji, pa izvolite ljudi”, odgovorio je Vučić.

Vučićev koalicioni partner i potpredsednik Vlade, lider socijalista Ivica Dačić poručio je sa novogodišnjeg prijema pred diplomatama u MIP-u da razume premijerova razmišljanja o izborima, ali ne i opoziciju.

“Svakoga dana izložen je neopravdanim kritikama, raznim podmetanjima i stvaranjem nezdrave političke atmosfere. Ali ne mogu da razumem lidere tzv. opozicionih stranaka koji se kao zalažu za izbore a boga mole da ne bude izbora, koji traže navodno izbore i prave ovakvu političku atmosferu a znaju da će propasti na tim izborima”, rekao je Dačić.

Majkl Kirbi

Američki ambasador Majkl Kirbi na pitanje RSE o svrsishodnosti izbora odgovara diplomatski.

„Ja iz Srbije idem 29. januara, završava mi se mandat, i samo znam da izbora neće biti pre nego što odem. O tome će razmišljati moj nasledenik. Ali, kao što su rekli premijer i potpredsednik vlade, stabilnost je korisna za Srbiju. I dobro je šta god ide u korist tome. U redu je šta god vlada odluči da tome ide u prilog, bilo da su to prevremeni izbori ili na četiri godine, jer tako stvari funkcionišu u demokratriji. Zadržavanje evropskog kursa i fiskalna konsolidacija su važni. A to da li će izbori biti pre ili kasnije, to je politička odluka.“

RSE: Da li možete da kažete da ili ne za izbore?

Kirbi: Ukoliko dođe do izbora, ne bi trebalo da država suviše dugo bude preokupirana njima kako ne bi zanemarila napredak.

U međuvremenu Vučić svoju tvrdnju da politika nikada nije matematika potkrepljuje i sledećim: “Ne zaboravite, Milošević i radikali imali su skoro ¾ poslanika u Skupštini 2000. godine. Legalitet apsolutni, a gotovo bez legitimiteta poslednjih šest meseci. Dakle, nisu brojevi važni”.

No, premijer se ipak sam malo bavio matematikom, pa na komentar da želi da raspiše izbore, jer istraživanja pokazuju da će mu 2018. opasti rejting, odgovara svojom računicom.

“Što se tiče procenata glasova, računao sam. Pre neki dan šef pokrajinske vlade je rekao da ima 20 odsto u Vojvodini. Šešelj je rekao da ima 20 odsto u Srbiji, što znači da ima oko 22-23 odsto u Vojvodini koje mu je najjače uporište. Čanak ima 15 odsto, to je 58 odsto, socijalisti deset, to je 70 odsto i kada dodamo Tadića, Radulovića i Čedu, to je 80 odsto i Mađare oko osam odsto i nevažeće glasove, nama ostaje da budemo negde malo iznad cenzusa", završio je računicu premijer.

Već mesecima se podgreva atmosfera o mogućim vanrednim izborima u sred mandata vlade, koja nije izgubila podršku u parlamentu, kao što je to učinjeno pre dve godine.

Politička samovolja

Kako se može opisati ta situacija - biće izbora, neće biti, videćemo, neće biti sada ali možda za šest meseci, pitamo filozofa Vladimira Milutinovića.

Vladimir Milutinović

“To je klasičan primer samovolje političke, odnosno klasičan primer nečega što političar ne bi trebalo da radi. I ne radi u normalnim sistemima. Znači ovde imamo čak i formalno da jedan političar traži od svoje stranke da on lično odluči da li će vanrednih izbora biti. To je skoro sasvim jasno nacrtan naš politički sistem koji zavisi od volje jednog čoveka i ta volja već mesecima čas hoće jedno čas hoće drugo, dakle krajnje politički nekorektno u najmanju ruku”, kaže Milutinović.

Na pitanje šta se krije iza pokazane namere održavanja izbora na svake dve godine i da li u tome treba videtu pokušaj Aleksandra Vučića da zadrži mandat do 2020. godine Vladimir Milutinović kaže da misli da to nije poenta.

“Moram da priznam da ne vidim neku logiku ove priče o vanrednim izborima osim bukvalnog skretanja pažnje na sebe. Kao da neko više ne obraća pažnju na vas i vi više ne znate šta ćete i onda, na primer ako smo mi neki brod, vi malo zaljuljate brod da neko obrati pažnju na vas. Ne vidim nikakav drugi razlog. Mi sledeće godine isto imamo izbore i to predsedničke izbore, naravno da ćemo sledeće godine svi da pričamo o tome da li paralelno sa tim predsedničkim ne bi bilo loše da još neke imamo tako da ako ovako krenemo mi ćemo imati svake godine izbore na svim novima”, navodi Milutinović.