Vučić od Kvinte zatražio povlačenje albanskih gradonačelnika sa severa Kosova

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ambasadorima država Kvinte zatražio je da se sa severa Kosova povuku specijalne policijske jedinice i gradonačelnici albanske nacionalnosti, saopšteno je nakon sastanka 30. maja.

"Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija (premijera Kosova, Aljbina) da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa", izjavio je Vučić, a saopštilo Predsedništvo.

Vučićevi zahtevi ujedno su i zahtevi vodeće srpske stranke na Kosovu, Srpske liste, za prekid protesta lokalnih Srba koji traju već nekoliko dana uz nerede i sukobe sa kosovskom policijom i pripadnicima KFOR-a. U sukobima je povređeno 30 pripadnika KFOR-a i više od 50 demonstranata.

"Predsednik je izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor", dodaje se u saopštenju.

blog uživo U Severnoj Mitrovici mirno

Vučić je naveo da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR-a i rekao da je poljuljano poverenje srpske zajednice u KFOR koji "uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština".

Vučić je rekao da očekuje od zemalja Kvinte "koje imaju najveći uticaj na Prištinu", da hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu.

Zatražio je reakciju na politiku kosovskih vlasti i zaštitu Srba od "sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti". To je označeno kao preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima vlasti na Kosovu.

Ambasadori Kvinte (Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke) i šef delegacije Evropske unije u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su, kako se navodi u saopštenju, zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije.

Prethodno je Vučić na Instagramu naveo takođe da je uslov za očuvanje mira na Kosovu hitno povlačenje gradonačelnika albanske nacionalosti i pripadnika kosovskih snaga sigurnosti iz većinski srpskih opština na Kosovu.

Sastanci sa ambasadorima Rusije i Kine

Vučić se u utorak sreo i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom kojeg je, kako je napisao na Instagramu, obavestio o "eskalaciji nasilja i brutalnoj diskriminaciji Srba" na Kosovu. Harčenko je naveo kako "ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu", saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Srbija inače odbija da se uskladi sa sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, na šta je poziva Brisel jer je kandidat za članstvo u Uniji. Jedan od razloga za neuvođenje sankcija je rusko protivljenje nezavisnosti Kosova i podrška Srbiji u politici prema Kosovu.

Predsednik Srbije takođe je 30. maja na sastanku sa kineskom ambasadorkom Čen Bo apelovao da Kina utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao "hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost" na Kosovu.

Kina, stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, protivi se nezavisnosti Kosova i pruža podršku vlastima u Srbiji u politici prema Kosovu, pa je tako zvanično podržala i oko poteza vezanih za nerede na Kosovu od 29. maja.

Predsednik Srbije je u ponedeljak uveče pozvao Srbe na severu Kosova da se ne sukobe sa NATO-om, a zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da "urazume" kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

Vučić se obratio javnosti u ponedeljak uveče, 29. maja, nakon intervencije u Zvečanu koju je preduzela mirovna misija NATO-a na Kosovu KFOR.

KFOR je intervenisao kako bi rasterao srpske demonstrante okupljene ispred zgrade opštine Zvečan na severu Kosova. Tada je došlo do sukoba u kojem je bilo desetine povređenih na obe strane.

Vučić je rekao da je tokom intervencije KFOR-a povređeno 52 Srba od kojih, kako je rekao, troje ima teže povede. KFOR je u utorak objavio da je ukupno 30 pripadnika tih snaga povređeno u sukobima 29. maja.

Pročitajte i ovo:

Sukob KFOR-a i demonstranata u ZvečanuNasilje, pucnjava i suzavac nakon intervencije KFOR-a

Grupe Srba protestovale su u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na severu Kosova protiveći se novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

Oni su izabrani na aprilskim izborima koje su lokalni Srbi bojkotovali.

U toku večeri 29. maja je predsednik Srbije razgovarao je sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je u petak 23. maja kada je kosovska policija pomogla novoizabranim gradonačenicima da uđe u opštinske zgrade izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši nivo.

Povređeni vojnici KFOR-a u Zvečanu

KFOR je 29. maja pojačao prisustvo u opštinama na severu Kosova. Ova misija je pre incidenta u Zvečanu pozvala sve strane da se uzdrže od akcija "koje bi mogle podstaći tenzije ili izazvati eskalaciju".

Međunarodna zajednica je ulazak novih gradonačelnika u opštinske zgrade uz pomoć policije opisala kao "prisilni ulazak" i zatražila od Kosova da ne preduzima "jednostrane i destabilizujuće korake".

Priština je branila svoju odluku tvrdnjom da je legitimna.

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) pozvao je službenike opština na severu Kosova da ne ulaze na silu u zgrade opština.