Vučić izjavio da je kupovina kineskog naoružanja 'legitimna'

Vučić je optužio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i kosovskog premijera Albina Kurtija, koji su kritikovali novu nabavku oružja, da vode "kampanju" laži protiv Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. aprila da je kupovina kineskog protivvazdušnog raketnog sistema FK-3 "legitimna, potpuno regularna i transparentna".

Vučić je ovom izjavom prvi put potvrdio da su kineski transportni avioni 9. aprila u Srbiju dopremili delove FK-3.

Isporuka kineskog naoružanja, koje je Srbija dogovorila sa Kinom 2019. godine, dogodila se u jeku ruske invazije na Ukrajinu i zabrinutosti evropskih zemalja da bi dodatno naoružavanje Zapadnog Balkana u vreme rata moglo ugroziti mir i stabilnost regiona.

Pročitajte i ovo: Kina polutajno isporučila rakete Srbiji

'Đukanović i Kurti šire mržnju prema Srbiji'

U video poruci objavljenoj na sajtu Predsedništva, Vučić je optužio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i kosovskog premijera Albina Kurtija, koji su kritikovali nabavku oružja iz Kine, da vode "kampanju laži" protiv Beograda i šire "ogoljenu mržnju prema Srbima i Srbiji".

Vučić je rekao da su Đukanović i Kurti nabavku naoružanja iskoristili da celom svetu kažu da je "Srbija kineski i ruski prijatelj i da nekoga ugrožava, iako se nalazi u NATO okruženju".

"Kako ih to ugrožavamo defanzivnim oružjem, nisu u stanju da kažu. Jer to je sistem koji služi za odbranu od krstarećih raketa i aviona koji bi narušili vazdušni prostor Srbije. Kako to ugrožavamo Prištinu i Podgoricu? Kakve vazdušne snage poseduju, bolje bi nam bilo da smo kupili autan sprej (protiv komaraca)", rekao je Vučić.

Vučić je kritikovao navode Kurtija da je Srbija kupila to oružje jer je u panici da ostane sama i uputio uvrede na račun lidera susednih država.

"Srbija je, kao vojno neutralna zemlja, sama u celom širem regionu. U cirkusu ste videli lavove, slonove, tigrove, ali nikada niste vuka samotnjaka. Uvek bih pre bio vuk samotnjak nego bestidna i nemorala hijena, pa ma koliko da ima hijena. Još je gore biti muva zunzara koja se vrti oko hijene i čeka da im donese plen, kao što su Kurti i Đukanović", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: Sleće novo kinesko naoružanje u Srbiju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 12. aprila da je Vlada u Prištini zabrinuta i oprezna zbog srpske nabavke oružja iz Kine.

"Srbija se, čini mi se, nalazi u panici gde primećuje da ne može da sedi na tri, četiri stolice istovremeno. Pokušava da ojača sebe jer može da ostane sama. Neprestano naoružavanje Srbije nije da ne predstavlja rizik po region i Kosovo, ali s druge strane je to izražavanje njihovog straha da mogu ostati usamljeni", rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Zabrinutost zbog nabavke kineskog naoružanja u Srbiji izrazio je i predsednik Crne Gore Milo Đukovanović.

"Reč je o jednoj produženoj tendenciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju kao, ne samo konkurenti, nego očigledni neprijatelji Evrope i NATO-a", rekao je Đukanović 12. aprila u Podgorici posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Vaš browser nepodržava HTML5

Predsjednici Crne Gore i Sjeverne Makedonije o naoružavanju Srbije

I Brisel i Vašington postavili su više puta pitanje i izrazili zabrinutost zbog nabavki naoružanja Srbije iz Rusije i Kine, jer se od Srbije, kao od države kandidata za članstvo u EU očekuje da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskim blokom.