Vučić uručio odlikovanje Grenelu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (desni) i specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog između Srbija i Kosovo Ričard Grenel (levo) u Beogradu, 22. septembar 2020. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. oktobra uručio odlikovanje Ričardu Grenelu, američkom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa.

Vučić je, prilikom dodele ordena, ocenio da je uloga Grenela u dijalogu Beograda i Prištine "ne samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već i igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije".

"Imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose između Srbije i SAD i sustinski obogatio veze između naših naroda", istakao je on.

Grenelu je uručen orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Grenel je prilikom dodele ordena izjavio da je jedino rešenje u dijalogu Srbije i Kosova da obe strane učine ustupke.

Izaslanik nekadašnje Trampove administracije je rekao da međunarodna zajednica ima odgovornost da izvrši pritisak na (premijera Kosova Aljbina) Kurtija da ispuni dogovoreno, a onda da utiče na obe strane da učine ustupke.

"Primio sam slično odlikovanje na Kosovu pre tri godine tako da sam zaista počastvovan što imam i ovo odlikovanje i mislim da sam jedina osoba koja je primila najviše odlikovanje i sa Kosova i Srbije", rekao je on.

Vučić je ocenio da je Grenel tokom mandata pokazao "oštrinu i diplomatsko umeće da čuje argumente druge strane i kada se sa njima ne slaže".

"On je demonstrirao ono što ne vidimo često u međunarodnoj zajednici a to je objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost karaktera", dodao je predsednik Srbije.

Grenela je na mestu specijalnog izaslanika SAD za dijalog u avgustu 2021. nasledio Gabrijel Eskobar. Od tada je Grenel često posećivao Beograd, a na pitanje novinara da li Vlada Srbije plaća Grenela za lobiranje, Vučić je u februaru ove godine odgovorio:

"Mislim da ga ne plaća, nisam u Vladi".

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je preduslov za obe zemlje da nastave evroatlantske integracije.

Zvanični Beograd i dalje odbija da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine Kosova, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost.

Pročitajte i ovo: Predsednik Srbije odlikovao bivšeg izaslanika SAD Ričarda Grenela