Bez saopštenja sa sastanka Vučića i ambsadora Kvinte

Fotoarhiv: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu, oktobar 2022.

Predsedništvo Srbije objavilo je da neće biti saopštenja nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije Evropske unije.

"Svaka formalna reč bila bi suvišna", saopštio je Kabinet predsednika Srbije 31. januara posle razgovora Vučića u Beogradu sa predstavnicima EU, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke koji je najavljen kao diskusija o ukidanju dinara na Kosovu.

Predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković izjavio je da su razgovori predsednika Srbije sa ambasadorima Kvinte o odluci Prištine da ukine upotrebu dinara bili "nikada teži" i za to optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Svima je bilo jasno u prostoriji gde smo imali sastanak da je Kurti glavni krivac. Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da žive, da koriste platni promet i da funkcionišu naše institucije. Od toga nikada nećemo odustati", izjavio je Petković, a prenela Radio-televizija Srbije (RTS).

Petković je rekao da je Vučić na sastanku sa ambasadorima Kvinte, EU i predstavnikom ambasade SAD u Beogradu branio interese Srba na Kosovu.

Najavio je da će predsednik Srbije nastaviti razgovore u vezi sa odlukom Prištine o platnom prometu i da će se o tome narednih dana obratiti javnosti.

Prethodno je u toku dana zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi saopštio u Prištini da od četvrtka, 1. februara, počinje primena odluke kosovske Centralne banke da se platni promet odvija u evrima. Ta odluka u praksi znači zabranu upotrebe valute Srbije koja se do sada koristila u srpskim sredinama na Kosovu.

Bisljimi je rekao da će biti obezbeđen period tranzicije iz dinara u evro, kao i da primena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

"Istovremeno, Vlada Kosova je posvećena da obezbedi da se građani prilagode što brže, što lakše i bez štete u eventualnom prelaznom periodu", rekao je Bisljimi.

Međunarodna zajednica prethodno je zatražila da se ova odluka Centralne banke Kosova odloži jer, kako je ocenila, može negativno da utiče na srpsku zajednicu.

Vlasti Srbije odluku o ukidanju dinara okarakterisali su kao "progon Srba bez oružja".

Pročitajte i ovo: Kosovo potvrdilo da ukida dinar od 1. februara, uz olakšanu prilagodbu za građane