Vučić izjavio da ne ide na samit BRIKS-a, Srbiju će predstavljati četiri ministra

Predsednik Srvbije Aleksandar Vučić 24. septembar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da neće prisustvovati Samitu BRIKS-a, čiji je domaćin ruski predsednik Vladimir Putin, ali da će Srbiju na tom događaju predstavljati četvoročlana delegacija.

Vučić je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavio da je predsedniku Rusije u telefonskom razgovoru rekao da će u tom periodu imati sastanak sa nizom evropskih zvaničnika.

"Poslaćemo delegaciju u kojoj će biti četvoro naših ministara – potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministarka privrede Adrijana Mesarović i ministar bez portfelja Nenad Popović", rekao je Vučić.

On je kazao da u Beograd 23. oktobra dolazi premijer Poljske Donald Tusk, ali da ne bi išao na taj skup ni da nema te ranije dogovorene posete.

Pročitajte i ovo: Vučić između BRIKS-a i Zapada

Predsednik Srbije je ponovio da se Srbija nije pridružila nijednom paketu sankcija Rusiji.

Vučić je rekao da je, prema istraživanjima javnog mnjenja u koje je imao uvid, podrška građana Srbije prema Evropskoj uniji odnosno BRIKS-u 42 prema 42 odsto. On je dodao da bi se to "značajno promenilo u smeru kada bih se izjasnio drugačije od smera o kojem sam se do sada izjašnjavao".

"Ja ne isključujem da će to na sledećim izborima za predsednika biti jedna od ključnih tema, možda čak i referendumska tema", rekao je Vučić.

BRIKS, uz Rusiju, okuplja i predstavnike Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke republike, a Putin ovu organizaciju koristi za geopolitičko pozicioniranje u odmeravanju snaga sa Zapadom pod čijim je sankcijama zbog invazije na Ukrajinu.

Srbija se uprkos pozivima Brisela ovim sankcijama ne priključuje iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a Vučić je posle razgovora sa Putinom poručio da se nada da ih neće ni uvoditi.

'Notorna laž' da Srbija nema institucije na Kosovu

Predsednik Srbije je u intervjuu za RTS rekao da je "notorna laž" da na severu Kosova nema državnih institucija Srbije.

"To je notorna laž. Na teritoriji celog Kosova i Metohije funkcionišu najvažnije institucije Republike Srbije. To su institucije zdravstva i prosvete, ono što znači život za naše ljude tamo", rekao je Vučić.

On je rekao da situacija za Srbe na Kosovu nije dobra, ali je dodao da Srbija nikada nije ulagala u Srbe na Kosovu kao danas.

Kosovske vlasti su od početka 2024. godine zatvorile nekoliko institucija Srbije, uz obrazloženje da njihovo funkcionisanje narušava ustavnost Kosova. Neke od njih su Privremeni opštinski organi, Fond za penziono i invalidsko osiguranje, Banka poštanske štedionice i poslovnice Pošte Srbije na severu Kosova.

Pročitajte i ovo: Od optužbe za izdaju do podrške: Komentari kosovskih Srba o Vučićevim zahtevima

Govoreći o mogućoj rekonstrukciji Vlade Srbije, koju je nedavno najavio premijer Miloš Vučević, Aleksandar Vučić je rekao da daje punu podršku za to. Najavio je da bi vanredni parlamentarni izbori mogli da budu raspisani u decembru 2026. ili na proleće 2027.

"O tome možemo da razgovaramo sa predstavnicima opozicije", rekao je Vučić.