Vučić u Banjaluci: Ne pada mi na pamet da pričamo o ratu

Bosna i Hercegovina, Banja Luka, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (u sredini), predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (desno) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milora Dodik (lijevo), 22. aprila 2021.

Srbija želi partnerske i prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom (BiH) i njenim entitetom Republikom Srpskom (RS), poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete Banjaluci, u četvrtak 22. aprila.

"Ne pada mi na pamet da pričamo ratu i tim pozivanjima na rat. Ne smatram izjave koje idu u tom smjeru na bilo koji način odgovrnim, kao ni uvrede na račun drugih naroda", kazao je Vučić na novinarsko pitanje da prokomentira izjave pojedinih političara o mogućnosti rata u BiH, a nakon informacija o navodnom dokumentu non-paper kojim se predviđa prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Zvaničnici Srbije i RS-a medijima su se obratili nakon sastanka Vijeća za suradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci.

Pročitajte i ovo: Dodik najavio platformu za razgovore RS-a i FBiH o budućnosti BiH

Predsjednik Srbije je rekao da su na sastanku razgovarali, između ostalog, o trgovinskoj suradnji Srbije s RS-om, ali i BiH u cjelini.

Vučić je naglasio da je BiH za Srbiju važan partner i da se nada da će "trgovinska razmjena biti značajno veća u 2021. godini, nego što je bila u 2020. godini".

"Pažljivo sam saslušao sve što moji domaćini misle o političkoj situaciji u BiH. Za nas je važno da čuvajući mir i stabilnost razvijamo naše ekonomije", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio i pomoć opštinama Kostajnica, Kozarska Dubica i Nevesinje u Republici Srpskoj, te Drvaru, opštini s većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji BiH.

Vučić je rekao da je na sjednici Vijeća za suradnju RS-a i Srbije u Banjaluci bilo riječi i o aerodromu Trebinje, za koji smatra da je veliki potencijal i zato će, kako je rekao, Srbija u taj projekt uložiti veliki novac.

On je istaknuo i značaj infrastrukturnog povezivanja, te najavio, da će Srbija s tim u vezi pružiti značajnu podršku gradnji autoputa do Bijeljine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u četvrtak u Banjaluci da je suradnja RS-a i Srbije na ekonomskom i drugim planovima do sada najbolja u historiji ovih odnosa.

"Niko nema razloga da se za nešto sekira. Predsjednik Vučić je uvijek govorio da poštuje Dayton i da voli Republiku Srpsku. RS nema plan da izađe iz BiH, ali kako rade ovi iz Sarajeva na to će nas natjerati. Sve i jedan projekat za RS je zaustavljen u Sarajevu", kazao je Dodik.

"Ja nisam čovjek BiH, ja sam čovjek svog naroda. Šta vi hoćete da volim nešto što ne volim, pa ne mogu nasilu da volim. Ali spreman da radimo, sarađujemo", dodao je on.

On je naveo da je Vučića upoznao s težnjama "političkog Sarajeva za eliminacijom prava" Republike Srpske, te težnjama nekih političkih krugova da uspore razvoj tog bosanskohercgovačkog entiteta.

Dodik je rekao da ne stoje tvrdnje "političkog Sarajeva i drugih" da su predstavnici Srpske "genocidaši", te da su to nepristojne etikete.

"Njihova politika je slabljenje Republike Srpske, ali to nećemo dozvoliti", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara o "pozivanju na rat", Dodik je kazao, da je rat neprihvatljiv i da RS neće ratovati "ni za svoju samostalnost".

"Svako ko na to računa, nek ne računa na nas. Mi rat nećemo voditi i ratom se ništa ne može riješiti. Pozivamo na razgovore koji će dati rješenje kako da živimo ovdje. Da napravimo planove o razvoju", kazao je on.

Poručio je i da "Sarajevo mora da ozdravi, ono je potpuno bolesno u političkom pogledu".

Pročitajte i ovo: Svi Dodikovi 'monstrumi'

"Ja se ne miješam ni u šta što se dešava u Federaciji. Nisam ja kriv što ne mogu dvije i po godine da formiraju vladu", kazao je.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da RS i Srbija predano rade na izgradnji autoputa koji će spojiti Banjaluku i Beograd, aerodroma u Trebinju, te da se ulazi u fazu izgradnje velikog energetskog projekta "Buk Bijela".

"Naš prioritet je stabilna i jaka Republika Srpska. Danas živimo u okruženju gdje neko ko treba da vam bude partner pokazuje mržnju, netrpeljivost, nemogućnost saradnje", kazala je Cvijanović.

"Ono što nismo mogli s onima s kojima živimo u zajedničkoj državi, uspjeli smo sa Srbijom. I to nekog čini nervoznim", kazala je predsjednica RS-a. ​

Tokom sastanaka u Banjaluci Vučić je naglasio da je dogovoreno još niz projekata, između ostalog i gradnju spomenika na Gradini blizu Jasenovca, "kako bi bile ovekovečene jasenovačke žrtve i mučenici".

Pročitajte i ovo: Osude Dodikovog poziva na razgovor o budućnosti BiH

"Da svako naše dete dolazi u Gradinu i da vide i nauče o Jasenovcu. Ne pričajući o mržnji, ne šireći mržnju, već da gradimo i negujemo kulturu sećanja", kazao je Vučić.

Potcrtao je važnost suradnje BiH i Srbije kad je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u četvrtak je uručeno i najveće priznanje Banjaluke- ključ grada.

Vučić je istaknuo da mu je velika čast da od danas može reći da je "počasni građanin grada Petra Kočića".

Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom Dana grada, Vučić je rekao da je to jedno od najznačajnijih priznanja koje je dobio u životu, te da je, iako je primio ključeve brojnih gradova, danas posebno uzbuđen.

Vučić je istakao da od danas postaje dio grada, koji je kroz modernu historiju, uz Beograd, "postao najvažniji srpski grad".

"Ulagat ćemo mnogo u Banjaluku, kao i druge dijelove Republike Srpske. Ulijevaćemo sve veći snagu, ekonomsku moć i sve više novca. Pomagat ćemo koliko budemo mogli Republici Srpskoj, jer ne želimo da postoji nikakva razlika između nas", rekao je Vučić.

On je dodao da mu je velika čast da od danas može reći da je Banjalučanin.

"Biti Banjalučanin, znači znati da je ovo grad svih. Posebno sam ponosan na činjenicu što ste, bez obzira na vaše razlike i politička uvjerenja, jednoglasno donijeli odluku da mi dodijelite ovu nagradu", pojasnio je Vučić.

Dodjela ovog priznanja Vučiću je prijedlog Gradskog odbora Saveza nezavinskih socijaldemokrata (SNSD) i njegovog predsjednika Vlade Đajića, koji je ranije rekao da je predsjednik Srbije zaslužio Ključ grada zbog nesebične pomoći i podrške građanima Banjaluke i Republike Srpske.

Dan Banjaluke obilježava se 22. aprila u povodu 76 godina od oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

S predsjednikom Srbije u Banjaluku je došla i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, te predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić. U jutarnjim satima ih je dočekao predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon slijetanja na Aerodrom „Banja Luka“ u Mahovljanima.

Sjednica Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije u Banjaluci, 22. april, 2021.