Vučević tvrdi da će se nakon 'Svesrpskog sabora' svi morati naviknuti na novu realnost

Premijer Srbije Miloš Vučević, 8. maj 2024.

Premijer Srbije Miloš Vučević ocijenio je u nedjelju da je "Svesrpski sabor" izazvao različite reakcije u regionu, ali da je to "nova politička realnost na koju će svi morati da se naviknu".

On je na društvenoj mreži Instagram napisao da mnogima smeta što "Srbija jača i što je narod složan".

"Mnogo je onih kojima smeta politika predsednika Aleksandra Vučića koja je rezultirala obnovom nacionalnog ponosa, slogom i jedinstvom, kakvo odavno nije postojalo među Srbima", naveo je Vučević u objavi.

"Svesrpski sabor", pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", održan je 8. juna u Beogradu.

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Dokument se, kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poziva na Dejtonski sporazum i u njemu nema riječi o razdruživanju u Bosni i Hercegovini.

U Deklaraciji se navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, a trebali bi je potvrditi parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana.

Sabor je održan u trenutku pojačane retorike vlasti o "ugroženosti srpskog naroda" zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, čemu su se protivili Beograd i Banjaluka.