Sa protesta u Baru zahtjev za strožim kaznama maloljetnim delinkventima

Protest u Baru 27. oktobra 2024.

Sa protesta u centru Bara 27.oktobra zatraženo je pooštravanje zakona o maloljetničkoj delinkvenciji i ogorčenje što je na slobodi maloljetnik koji je nožem teško ranio Darisa Mujića 7. oktobra u dvorištu škole.

Ovo je drugi protest „Bar uz Darisa“ koji su organizovali porodica i prijatelji osamnaestogodišnjeg Mujića, nakon odluke suda da maloljetnik A.K., osumnjičen za pokušaj ubistva, bude pušten iz pritvora devet dana nakon napada.

Naime, Darisu Mujiću je na malom odmoru ispred gimnazije "Niko Rolović", A.K. nakon svađe nožem nanio ranu, opasnu po život. Danima su mu se ljekari borili za život, reanimirali ga, primio je desetine jedinica krvi, izvađena mu je slezina.

Na protestu, kome je prisustvovalo više stotina građana su bili istaknuti transparenti "Koliko još žrtava treba za promjene", "Drug nije meta, stop vršnjačkom nasilju", "Blage kazne -slaba pravda".

Građani na protestu u Baru 27. oktobra 2024.

Osnovni zahtjev je reforma zakona kako bi se pravednije sankcionisalo i preveniralo nasilništvo među mladima, naveli su organizatori.

"Ni pod kojim drugim uslovom osim ispunjenja svih zahtjeva nećemo odustati od protesta", kazao je Alan Drljan, prijatelj porodice Mujić.

Ogorčeni zbog oduke Višeg suda u Podgorici o puštanju maloljetnika na slobodu organizatori su najavili da će sledeći protest organizovati ispred tog suda.

"Izgleda da uvijek čekamo da kap prelije času da bi rekli da je dosta. Ovo što se desilo Darisu desilo se svima nama i zato dajem glas za izmjenu Zakona o maloljetničkoj delikvenciji", rekla je direktorica barske gimnazije Marija Đonović.

Pročitajte i ovo: Maloljetnici iz Bara tvrde da napad na Sarajlije nije bio na nacionalnoj osnovi

Na protestu je, uz porodicu Mujić, bila i porodica Alije Krema jednog od dva tinejdžera iz Sarajeva koje je 15. aprila prošle godine u Baru, gdje su bili na atletskim pripremama, pretukla grupa od pet maloljetnika.

"Mi već godinu i po pokušavamo neku pravdu da zadovoljimo za taj napad, međutim nijedno ročište nije održano i posljednje je odgođeno, jer je jedan od počinilaca napada na našu djecu upravo počinio ovaj napad na Darisa.Zbog sporosti i neefikasnosti pravosuđa ove stvari se ponavljaju", rekao je Kremo.

Cano, otac Darisa Mujića, rekao je ranije da je za porodicu najvažnije da se njegov sin oporavi ali da su odlukom Suda ogorčeni.

"Brine činjenica da je učenik koji mu je nanio teške povrede, iako povratnik u takvim djelima, pušten da se brani sa slobode čime se šalje loša poruka".

Premijer podržao reformu zakona

Apelacioni sud je 22. oktobra potvrdio odluku Višeg suda da se maloljetni AK. brani sa slobode i odbio žalbu Višeg državnog tužilaštva koje je tražilo da mu se odredi pritvor.

Saopštili su da ne postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, jer se radi o licu koje izdržavaju roditelji i koje nema bliskih srodnika u inostranstvu.

Istog dana kada je Apelacioni sud odbio žalbu, premijer Milojko Spajić se sastao sa roditeljima Darisa i poručio da su potrebne izmjene Zakona o maloljetnicima u dijelu koji se odnosi na mjere zadržavanja, odnosno određivanja pritvora.

"Nasilničko ponašanje mora imati jasan odgovor države a djeca moraju biti bezbjedna i zaštićena u školi i van nje", kaže se u saopštenju iz Spajićevog kabineta.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde Bojan Božović i ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović.

Premijer Milojko Spajić s roditeljima Darisa Mujića (oktobar 2024)

Skupštinski Odbor za zdravstvo raspravljaće 5. novembra o vršnjačkom nasilju.

"Kao država malo ulažemo u prevenciju, a onda se bavimo posljedicama. Treba da vidimo kaznenu politiku da li je adekvatna", kazao je poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, inicijator saslušanja.

Istakao je i značaj uloge roditelja u prevenciji nasilja.

U Crnoj Gori se za maloljetničku delinkvenciju može izreći zatvorska kazna samo u slučajevima kada je zaprijećena kazna za krivično djelo duža od pet godina zatvora.

Pročitajte i ovo: Tri slike u mozaiku vršnjačkog nasilja koje 'prepoznaje' oko 90 odsto mladih u Crnoj Gori

Da je problem nasilja alarmantan pokazalo je i istraživanje nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, prema kojem više od polovine srednjoškolaca poznaje nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

"Vršnjačkom nasilju je svjedočilo preko 66 odsto učenika", pokazalo je istraživanje objavljeno početkom septembra.

U Crnoj Gori je ove godine zvanično registrovano 114 slučajeva vršnjačkog nasilja.