Vrhovni sud Hrvatske o švicarcima: Banke nezakonito poslovale, sankcija nema

Sa jednog od ranijih prosvjeda Udruge Franak

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu Visokog trgovačkog suda u slučaju tužbi korisnika kredita u švicarskim francima. Prema toj presudi, samovoljno mijenjanje kamatnih stopa je proglašeno nedopustivim, no primjena valutne klauzule je dopuštena.

Međutim, banke neće morati po automatizmu vraćati preplaćene kamate, već korisnici kredita - ako žele ostvariti povrat sredstava - moraju individualno podnijeti privatne tužbe.

Udruga Franak nezadovoljna

Korisnici kredita u „švicarcima“ nisu zadovoljni presudom Vrhovnog suda.

„Pravomoćno je utvrđeno nezakonito poslovanje banaka, a sankcija za banke ni dan danas još uvijek nema. To je katastrofa za sve dužnike koji će godinama morati tražiti svoja prava na sudovima i usprkos teškoj financijskoj situaciji morati će stvoriti novce za privatne službe. Tako da - ne, nismo zadovoljni“, izjavila je za javnu televizijuvoditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Udruga Franak u priopćenju je dopustila i mogućnost ustavne tužbe protiv ove presude.

Udruga Franak je listopada 2011. godine tužila sedam najvećih hrvatskih banaka – sve redom u stranom vlasništvu - Zagrebačku banku, Privrednu banku Zagreb, Erste & Steieremärkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-bank, OTP, Splitsku banku i Volksbank (koju je poslije preuzela Sberbanka) zbog nepoštene primjene valutne klauzule i samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa.

Prvi su rundu dobili. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Radovan Dobronić je 4. srpnja 2013. godine presudio u korist korisnika kredita, a protiv banaka - i za promjenljivu kamatu i za valutnu klauzulu. Obrazlažući presudu sudac Dobronić je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Visoki trgovački sud je 16. srpnja 2014. godine prihvatio je dio presude suca Dobronića koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu, dok je dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu odbijen. Takvu je presudu jučer potvrdio Vrhovni sud Hrvatske.