Evropski satovi kasne zbog Srbije i Kosova

Digitalni satovi kasne skoro šest minuta

Digitalni satovi koji rade na električnu energiju, kao što su satovi na mikrotalasnim pećnicama ili radijima, kasne skoro šest minuta na teritoriji evropskog kontinenta, a uzrok tome je politički konflikt Kosova i Srbije.

Naime, frekvencija u strujnoj mreži je već neko vreme ispod normalnih 50 herca zbog toga što od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji rupa u snabdevanju, navela je Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSOE).

"Odstupanja dolaze iz takozvanog kontrolnog područja Srbija, Makedonija, Crna Gora (SMM blok) i posebno Kosova i Srbije", saopštilo je u utorak ovo udruženje, objašnjavajući da zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova iz tog područja dolazi manje struje u energetski sistem evropskog kontinenta.

ENTSOE objašnjava da Energetski sistem evropskog kontinenta, koji se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije i obuhvata 25 zemalja - bilježi stalni poremećaj frekvencije u sistemu - srednje vrednosti 50 Hz - i to od sredine januara 2018. godine.

Na početku se mislilo da je do problema došlo nakon nestanka struje u Jugoistočnoj Evropi. Tek sada se uspostavilo da je to posledica političkih tenzija između Srbije i Kosova.

ENTSOE je pozvao na hitno pronalaženje političkog rešenja.

"ENTSOE poziva evropske i nacionalne vlade i kreatore politike da preduzmu brzu akciju. Ove akcije moraju da reše političku stranu ovog pitanja, podražavajući tako aktivnosti ENTSO-E i TSO (Udruženje operatora prenosnih sistema zemalja Mediterana za električnu energiju) u pronalaženju tehničkog rešenja", poručuje se u saopštenju.

Navodi se takođe da se ovakva odstupanja nisu dogodila nikada ranije.