Vraćanje olimpijskog duha Sarajeva: Plamen ponovo u rukama Sande Dubravčić

Manifestacija „Olimpijski sportski vikend“, uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, održava se od 31. januara do 02. februara na sarajevskim planinama Bjelašnici i Jahorini. Namjera je - putem raznovrsnih sadržaja - objediniti prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i ukazati na značaj olimpijskih vrijednosti.

Među aktivnostima održanih u subotu na Jahorini bila je i ispraćaj bh. olimpijskog tima na Zimske olimpijske igre (ZOI) u ruskom Sočiju koje startaju sedmog februara.

Istovremeno, prva žena u historiji OI koja je upalila olimpijski plamen, proslavljena klizačica Sanda Dubravčić Šimunjak i mlada bh. olimpijka Žana Novaković su simbolično zapalile plamen i tako povezale ZOI 1984. i Evropski zimski olimpijski festival za mlade 2017. (EYOWF) kojem je domaćin bh. prijestolnica.

„Iako rijetko dođem u Sarajevo, svaka posjeta je posebna. Iskreno, jako sam se iznenadila kako su me ljudi danas pozdravljali na ulici - ta toplina, srdačnost i neposrednost je nešto posebno. U Zagrebu mi se to nikad nije desilo. Nakon ZOI u Sarajevu, organizacija OI okrenula se tehnologiji i industrijalizaciji. To paljenje plamena više nema onog duha koje je imalo prije toga. To što je Sarajevo dalo i pružilo sportašima, koji su tada bili sudionici ZOI, bilo je nešto što je za pamtiti. Divno je biti u Sarajevu i doći ću opet", poručila je u izjavi za RSE Sanda Dubravčić Šimunjak.

Olimpijski sportski vikend prvi je u seriji sportskih i kulturnih događaja koji će se održavati naredne tri godine u okviru projekta „Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam.“

„Cilj je da pomognemo gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo u kreiranju takve medijske svjesnosti, da se pravi jedna sinergija koja će pomoći tim gradovima da naprave infrastrukturu za EYOWF 2017. Olimpijski komitet BiH je, ustvari, kroz Olimpijski sportski vikend pokušao da svima pokaže put kojim se treba kretati, da uživamo u sportu i sportskim uspjesima“, ističe Bojan Zec Filipović, menadžer projekta „Olimpijska porodica – slavimo olimpizam“.

Ovaj projekat, navodi specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen, je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

„BiH je sretna zemlja jer je imala priliku da organizuje Olimpijske igre. Mnoge države nemaju to iskustvo. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam danas mogao doživjeti da je, i uprkos svemu što se dogodilo, olimpijski duh itekako prisutan. Mi u tome želimo pomoći. U Evropskoj uniji turizam pridonosi povećanju bruto društvenog proizvoda. Međutim, to još uvijek nije primat u Bosni i Hercegovini. Ova zemlja treba iskoristiti svoje potencijale. Imate predivne planine i mogućnosti za razvijanje ljetnog turizma. Kada bi se povezali svi ovi potencijali, to bi bio veliki vjetar u leđa ovoj zemlji. Još treba i da političari to shvate, a bh. građani su već toga svjesni“, zaključuje Sorensen u izjavi za Radio Slobodna Evropa.