Nema rokova za donošenje zakona o finansiranju Vojvodine, kaže Vučević

Predsednica Vlade AP Vojvodine Maja Gojković i premijer Srbije Miloš Vučević (desno), 23.10.24.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će zakon o finansiranju Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine biti donet, ali nije saopštio kada će to biti učinjeno.

"Nema rokova. U izradu mora biti uključena Pokrajina jer je to zakon koji se nje tiče, ali tu ima različitih uglova gledanja", rekao je Vučević 23. oktobra.

Posle zajedničke sednice Republičke i Pokrajinske vlade u Novom Sadu, premijer je naveo da je potrebno doneti taj zakon da bi se, kako se izrazio, razbile dileme oko finansiranja i budžeta.

Donošenje zakona o finansiranju AP Vojvodine ustavna je obaveza od 2008. godine.

Saopštio je da su ulaganja u infrastrukturu u Vojvodini 4,6 milijardi evra i da je plan da se investira još 1,55 milijardi.

Podsetio je na izgradnju tri mosta u Novom Sadu, kao i prema Neštinu i Viziću, i dodao da će se graditi i most između Banatske Palanke i Ramske tvrđave na Dunavu.

'Uskoro gradnja pruge Pančevo-rumunska granica'

Najavio je izgradnju pruge od Pančeva, preko Zrenjanina i Kikinde, prema mađarskoj i rumunskoj granici.

Vojvođanska premijerka Maja Gojković rekla je da je visok nivo ulaganja u infrastrukturu, te da slede investicije i u zaštitu životne sredine, kulturu, sport i građevinarstvo.

Dodala je da je snabdevanje Pokrajine vodom bila jedna od tema sednice, da se rade prečistači otpadnih voda na teritoriji Vojvodine i da je bilo reči o njihovoj izgradnji u Novom Sadu.

Zajednička sednica dve vlade održana je posle šest godina i ovom prilikom najavljeno je da će se održavati na šest meseci ili godinu dana.

Po statutu AP Vojvodine, njen budžet iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, dok se tri sedmine budžeta AP koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

Ustavom Srbije Vojvodina je definisana kao njena autonomna teritorijalna zajednica u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju u skladu sa Ustavom i zakonom, te neodvojivi deo Republike Srbije u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti.

Pročitajte i ovo: Izabrana Vlada Vojvodine, na čelu po prvi put žena