Pripadnici Vojske Srbije nisu bili direktno ugroženi u Libanu, saopštilo Ministarstvo odbrane

Zamena voda Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Libanu, 12. septembra 2024.

Pripadnici Vojske Srbije koji su angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) i na Bliskom istoku (UNTSO) su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Srbije.

Obezbeđeni su svim sredstvima potrebnim za život i rad u uslovima pogoršane bezbednosne situacije u zoni operacije, navodi se.

Ministarstvo ističe da se bezbednosna situacija neprekidno prati i shodno procenama preduzimaju mere.

"Na snazi su mere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu upotrebu balističke zaštitne opreme i druga postupanja u skladu sa operativnim procedurama", navodi Ministarstvo.

Dodaju da je Generalštab u stalnom kontaktu sa starijim nacionalnim predstavnikom Vojske Srbije u Libanu i generalštabovima oružanih snaga Španije i Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažovani pripadnici Vojske Srbije.

"Trenutna situacija u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku je složena i nestabilna. Karakterišu je intenzivni sukobi između oružanih snaga Izraela i pripadnika organizacije Hezbolah", piše u saopštenju.

Izrael je pokrenuo svoju kopnenu operaciju u Libanu ranije ovog meseca s ciljem da oslabi Hezbolah i potisne tu militantnu grupu dalje od granice.

Hezbolah i Izrael gotovo svakodnevno razmenjuju vatru u godini od početka rata u Pojasu Gaze, a borbe su eskalirale.

Sjedinjene Države su Hezbolah označile kao terorističku organizaciju, dok je na crnoj listi Evropske unije samo njegovo oružano krilo, ne i politička partija, koja ima poslanička mesta u libanskom parlamentu. Hezbolah od početka rata u Pojasu Gaze podržava Hamas, palestinsku militantnu organizaciju.

Rat u Pojasu Gaze je počeo nakon što je Hamas upao u južni Izrael 7. oktobra prošle godine i ubio oko 1.200 i oteo 250 ljudi.

Nakon toga, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze.

opširnije Najmanje 18 ljudi ubijeno u izraelskom napadu na sjeveru Libana