Vlasti Kosova zahtevaju oslobađanje trojice policajaca

Vljosa Osmani i Aljbin Kurti, arhivska fotografija

Kosovske vlasti su zatražile hitno oslobađanje trojice policajaca, koje su, prema njihovim rečima, "otele srpske snage" na teritoriji Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je "kidnapovanje tri policajca na teritoriji Republike Kosovo agresija Srbije".

"Ovaj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i celog regiona“, rekla je Osmani.

"Policajci moraju biti pušteni odmah i bez ikakvih uslova“, dodala je ona.

Kosovska policija je saopštila da su ih 14. juna u podne, tokom patroliranja, navodno kidnapovale srpske snage tokom patrole u mestu Tresave/Bare, na graničnoj liniji na severu Kosova.

Mesto Tresave/Bare se nalazi u opštini Leposavić, na teritoriji Kosova.

Pročitajte i ovo: Srbija i Kosovo razmenjuju optužbe o sudbini kosovskih policajaca

Srbija je saopštila da su antiterorističke jedinice Žandarmerije uhapsile kosovsku policiju "duboko na teritoriji Srbije", u blizini opštine Raška.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca rekao je da ova akcija dokazuje da Srbija "želi da podstakne tenzije između dve zemlje".

"U vreme kada Vlada Kosova izlazi sa predlozima za pronalaženje rešenja za destabilizaciju koju izazivaju kriminalne grupe koje podržava Beograd, Srbija dokazuje da nije spremna ni na kakvo rešenje. Zato snažno tražimo od međunarodnog faktora da posebno EU i SAD osude Srbiju za ove akte agresije na Kosovu. Hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca je neophodno", napisao je on na Fejsbuku.

U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je kidnapovanje policajaca "očito osveta Srbije” za hapšenje Miluna Milenkovića prethodnog dana, koga kosovske vlasti optužuju da je u maju napao vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Slučaj policajaca dešava se u trenutku kada su napetosti na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, u porastu.

Tenzije su počele 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici opština na severu, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština, uz protivljenje ovdašnjih Srba.

Pročitajte i ovo: Protesti Srba na severu Kosova, KFOR intervenisao u Zvečanu

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se u Zvečanu srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR.

U sukobima je povređeno više desetina ljudi sa obe strane.