Vlast bitnija od raskola o Kosovu

Skupštinski odbor za Kosovo - ilustracija

Uprkos misteriji vezanoj za sadržinu još jedne deklaracije o Kosovu, unapred su joj podršku otkazale neke od manjih partija vladajuće koalicije, ali čak ni one ne veruju da će ta vrsta nelojalnosti uzdrmati stabilnost vlasti.

Koalicija na čijem je čelu Boris Tadić nastaviće da funkcioniše i sada nakon što postaju očigledna razmimoilaženja o pitanju koje je ona sama definisala kao prioritetno i za koje će joj očigledno biti potrebna podrška opozicije, kada je već nema dovoljno u svojim redovima.

Od svih ministara dan je u Skupštini proveo samo onaj zadužen za ekologiju Oliver Dulić ali ni on nije bio spreman da otkriva bilo šta iz deklaracije koju priprema Vlada čiji je član.

„Ne, ništa što ima veze sa sednicom Vlade Srbije ne mogu da vam potvrdim“, odgovorio je Dulić.

Možda se ne bi trebalo obazirati ni na to što šef poslaničkog kluba vladajućih socijalista Branko Ružić o sadržini dokumenta može tek da kaže:

„Radi se na tekstu“.

Najzanimljivije je da je jednako neinformisan i predsednik Srbije Boris Tadić.

„Ja ću biti verujem informisan na vreme kada bude postignuta saglasnost oko teksta deklaracije“, kazao je on.

Saglasnost – to je ono što se čeka, a na njenom postizanju najveću pometnju izaziva insistiranje lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Za političara kontroverzne biografije, sada po pitanju Kosova udruženog sa liberalima Čedomira Jovanovića, prihvatljiv je samo onaj dokument kojim bi se pozvali Srbe sa severa Kosova da uklone barikade i time (kako uverava) raščiste put države ka Evropskoj uniji.

SPO je zacrtao stav, ali unapred vidi rasplet kako navodi poslanik Aleksandar Jugović.

„Mislim da će najjača stranka u vladajućoj koaliciji obezbediti dovoljan broj glasova da deklaracija bude usvojena u Parlamentu“, kaže Jugović.

Kakva god da su objašnjenja u SPO-u nisu pokolebali stubove vladajuće koalicije. Njihovu argumentaciju socijalisti posebno ne uzimaju u obzir, a reakciju tumače kao preuranjenu.

„Ne znam u kom smislu izostaje podrška SPO-a nečemu što nisu ni videli“, kaže Branko Ružić.

Ipak, napuštena od manjih partija (SPO, Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine) vlast će za podršku svojoj kosovskoj politici morati da se obrati opozicionarima - naprednjacima Tomislava Nikolića ili Šešeljevim radikalima, dok je Koštuničin DSS otišao tako daleko i zatražio prekid pregovora sa Prištinom.

Tadić: Uvek očekujem većinu

Da će u potrazi za spasonosnim saveznicima imati uspeha veruje poslanik Saveza vojvđanskih Mađara Balint Pastor. Po njemu Tadićeva stranka pre svega:

„Na to i sada računa. Pošto je evidentno da određene stranke vladajuće koalicije najverovatnije neće podržati predlog deklaracije“.

Zašto je Pastorova partija protiv deklaracije o Kosovu?

„Republika Srbija nema suverenitet nad Kosovom od 1999. godine. Trebalo bi razmišljati o tome kako pomoći ljudima koji tamo žive, umesto što se donose ovakve nerealne deklaracije više puta godišnje“, kaže Pastor.

Boris Tadić


Do sada njih ukupno osam. Sličnu argumentaciju nude i u SPO-u ali ni u toj partiji ne najavljuju da bi obaranje deklaracije bio razlog zbog kog bi oni, na primer, napustili koaliciju sa kojom vladaju a sa čijim pogledom na ključno pitanje se ne slažu.

„Smatramo da ne smemo do 9. decembra destabilizovati vladajuću koaliciju. Ne smemo političkim turbulencijama ni na koji način ugroziti eventualno dobijanje statusa kandidata“, smatra Aleksandar Jugović.

Na pitanje da li to znači da bi u slučaju nedobijanja kandidature 9. decembra, tada napustili Vladu, Jugović odgovara:

„Ne znam. Čekamo 9. decembar sa nestrpljenjem“.

Ipak, šta god u deklaraciji stajalo, iz redova demokrata unapred su pozvali na širi konsenzus od proste većine. U tom pravcu se kreću i očekivanja predsednika Tadića.

„Verujem da je to moguće ako su političari u Srbiji dovoljno odgovorni, imajući u vidu neophodnost rešavanja problema izazova na Kosovu i Metohiji. S druge strane je neophodnost da kroz proces integracija pojačamo naše kapacitete, da se izborimo za naše interese na Kosovu i Metohiji, onda će glasati za deklaraciju“.

Skoro pa da apeluje na solidarnost i savest poslanika šarenolike koalicije koja uprkos mnogim razlikama uskoro ulazi u četvrtu godinu i baš sad je suočena sa rizikom izbijanja u prvi plan suprotnosti po pitanju zbog kog je predsednik spreman da žrtvuje i evro perspektivu Srbije (podsećamo sam je više puta ponovio da će između Kosova i Evropske unije, izabrati Kosovo).

Njegov poziv, reklo bi se, prolazi u Socijaldemokratskoj partiji Rasima Ljajića. Oni podržavaju najavljeni dokument a poslanik Meho Omerović objašnjava kako ne žele da budu deo političke strukture koja će kršiti zakone i Ustav:

„Koja će biti smetnja za donošenje jednog dokumenta koji bi trebalo da bude usaglašen na nivou svih parlamentarnih partija. Zato se nadamo da će se naći balansirani tekst koji bi mogao da zadovolji i evro skeptike, ali i evro fanatike. Jer Socijaldemokratska partija Srbije se zalaže za evro realizam“, poručio je on.

Ipak, Omerović napominje da bi eventualni neuspeh deklaracije bio jasan znak da je „jedinstvo vladajuće koalicije na krhkim nogama“.

No i takva vladajuća kolicija mogla bi se održati do ulaska u narednu - izbornu godinu, ipak pokazujući da Kosovo nije taj problem koji će je slomiti. Neslaganja su u drugom planu, vodeće snage su skoncentrisane na pitanje većine – što je i Tadić podvukao tako što je sam povezao pitanje podrške kosovskoj deklaraciji sa očekivanjima od izbora što sledi:

„Uvek očekujem većinu, ne samo u Parlamentu nego i na izborima“.