Vlada Kosova pozvala Srbe na severu da izađu na izbore

Centralna izborna komisija, Kosovo

Vlada Kosova pozvala je u sredu Srbe na severu da izađu na lokalne izbore kako bi se zajedno radilo na izgradnji novog Kosova. Lideri Srba napominju da tamošnje stanovništvo ne veruje vlastima u Prištini, ali dodaju da su njihovi stavovi suprotni i stavovima zvaničnog Beograda. Centralna izborna komisija ističe da će organizacija izbora na severu biti izazov, obzirom da će sever po prvi put glasati, ali pomoć će u tome pružiti misija OSCE-a.

Premijer Hashim Thaci je u ime Vlade Kosova pozvao u sredu Srbe na severu da izađu na predstojeće lokalne izbore 3. novembra i „učestvuju u projektu demokratije, pluralizma, slobodne konkurencije za novo i evropsko Kosovo“.

„Njihovo učešće na izborima predstavlja novu mogućnost, ali i zajedničku garanciju da ćemo zajedno izgraditi naše Kosovo“, kazao je on na zasedanju vlade.

Thaci je dodao da su sve političke partije počele sa pripremama, a te pripreme su počele i na severu od strane jednog političkog spektra, građanskih inicijativa ili nezavisnih kandidata.

Kosovski premijer je izrazio uverenje da će izbori biti fer, slobodni i demokratski, te dodao da je visokoj predstavnici EU, Catherine Ashton, upućen poziv da na Kosovu pošalje što veću posmatračku ekipu radi monitoringa izbora.

Jedan od lidera Srba na severu, Milan Ivanović, u izjavi za RSE ipak navodi da Srbi na severu ne priznaju Vladu Kosova i da namere kosovskog premijera nisu iskrene, obzirom da je u posleratnom periodu nad Srbima vršen pritisak i da je većina zbog toga i napustila Kosovo.

Milan Ivanović

„Hashim Tači očigledno je osoba koja kod Albanaca uživa najveću podršku. Nije prstom makao da spreči diskriminasiju Srba, represiju nad Srbima ili nasilje nad Srbima. Bio je stalno ili predsednik Vlade ili na najvišim funkcijama u tzv. državi Kosovo i nije ništa učinio da olakša život Srba i da spreči progon i etničko čišćenje Srba, tako da mu Srbi ne veruju. Svakako da ono što Hašim Tači kaže može da izazove samo kontra efekat. Srbi mogu da urade samo ono drugo što Hašim Tači ne kaže jer znaju da je to u njihovom najboljem interesu“, tvdi Ivanović.

Ivanović dodaje da su stavovi Srba na severu suprotni i stavovima zvaničnog Beograda, te da prethode novi razgovori na temu izbora.

„Beograd je preuzeo obaveze i napravio određene sporazume u Briselu. Mi smatramo da ti sporazumi ugrožavaju naše interese i napravljeni su bez učešća Srba sa Kosova i Metohije, posebno sa severa. Za sada postoje vrlo različiti stavovi“, kaže Ivanović.

Izazov za sve

U međuvremenu, rukovodioci Centralne izborne Komisije kažu da će organizovanje izobra na severu zemlje biti izazov i za CIK i za ostale institucije, obzirom da se u tom delu zemlje po prvi put održavaju izbori na kojima bi, po Briselskom sporazumu, trebali da učestvuju i srpske partije.

Predsednica CIK-a, Valdete Daka, u izjavi za RSE potvrđuje da će OSCE pomoći organizaciju predstojećih lokalnih izbora 3. novembra, kao i što predviđa briselski sporazum.

„Sigurno je da je ovo izazov obzirom da se izbori po prvi put organizuju na severu. Situacija je specifična i sigurno je da će biti ometanja. Da situacija nije takva, ne bi morali da sarađujemo sa OSCE-om, niti bi nam bio potreban sporazum sa Srbijom“, kazala je ona.

Daka je saopštila i da je u Briselu ove nedelje dogovoreno da će OSCE pomoći glasanje van Kosova.

„OSCE će u tom slučaju imati ulogu kao što je to bilo ranijih godina. Ova misija će pomoći u prikupljanju glasačkih listića koje su ispunili građani koji žive van Kosova a sa pravom glasa“, kazala je ona.

Daka je dodala i da će glasački listići za lokalne izbore biti isti za celu teritoriju Kosova, bez obzira na moguće zahteve da se oni izmene kako bi bili priznati od srpske zajednice na Kosovu.

„Nema promena ni na glasačkim listićima niti bilo gde drugo. O tome se nije razgovaralo i nećemo dozovliti takve razgovore“, naglasila je Daka.