Za petak zakazana sjednica Zastupničkog doma FBiH nakon Schmidtovih odluka

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, mart 2023.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, na kojoj će se glasati o potvrđivanju vlade tog entiteta, zakazana je za petak, 28. aprila, nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt donio odluke u vezi s formiranjem vlade FBiH.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Pročitajte i ovo: Schmidt omogućio formiranje Vlade Federacije BiH i vanredne izbore

Lepić je ranije u toku dana rekla da sjednice neće biti, ali je visoki predstavnik u međuvremenu donio izmjene Ustava entiteta Federacija BiH, kao i krivičnih zakona u Bosni i Hercegovini, čime se otvorio put ka formiranju vlade, time i potreba za sjednicom.

Schmidt je izmjenama omogućio formiranje Vlade Federacije BiH, gotovo sedam mjeseci nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.

Osim trajnih izmjena, Schmidt je donio i privremenu odluku koja će vrijediti samo za ovaj izborni ciklus.

Vlada Federacije BiH nije potvrđena nakon oktobarskih izbora 2022., jer predsjednica ovog entiteta Lidija Bradara (HDZ BIH) iz redova hrvatskog naroda nije imala saglasnost oba potpredsjednika.

Za imenovanje nove vlade saglasnost je dao Igor Stojanović iz redova srpskog naroda, inače član Socijaldemokratske partije BiH.

Refik Lendo iz redova bošnjačkog naroda, koji dolazi iz Stranke demokratske akcije, koja je opoziciona nakon opštih izbora prošle godine u BiH, svoj potpis uslovljavao je ulaskom njegove stranke u vlast.

HDZ BiH i stranke tzv. Osmorke na čelu sa SDP-om BiH ne žele koalirati sa SDA i imaju većinu u Zastupničkom domu, kao i u Domu naroda.

Schmidt je donio privremenu odluku koja će važiti samo za imenovanje vlade ove godine. On je potvrdio odluku o imenovanju koju je uputila Bradara i potpisao Stojanović, bez Lendinog potpisa. Zadužio je predsjedavajućeg Zastupničkog doma da zakaže sjednicu na kojoj će jedina tačka biti potvrđivanje vlade.

* Opširnije o posljednjim Schmidtovim odlukama čitajte na linku.

Vlada Federacije posljednji put je formirana 2015. godine, i od opštih izbora 2018. je u "tehničkom mandatu".

Pročitajte i ovo: Zašto Federacija BiH ima istu vladu osam godina?

Ovu vladu od 2015. godine čine SDA, HDZ BiH i Savez za bolju budućnost, a predsjednik ove izvršne institucije je Fadil Novalić iz SDA.

Nakon izbora 2018. do kraja mandata 2022. godine se vodeće stranke, bošnjačka Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH, nisu mogle dogovoriti u vezi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, te trećeg partnera u vlasti.