Osmani: Situacija na severu Kosova izazovna zbog 'teritorijalnih pretenzija Srbije'

Predsednica Kosova Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je situaciju na severu Kosova nazvala izazovnom zbog, kako je rekla, "teritorijalnih pretenzija Srbije".

Ona je u godišnjem govoru pred poslanicima Skupštine Kosova ponovo optužila Srbiju da podržava "kriminalne grupe" na severu.

"Sever Kosova i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku nelegalno-kriminalnih struktura. Ali, odlučni smo, kao nikada do sada, da uspostavimo bezbednost i vladavinu prava u svakom delu naše teritorije", rekla je Osmani.

Navela je da su kosovske institucije odlučne u nameri da obezbede sigurnost građanima Kosova koji žive na severu, te dodala da "kriminalnim bandama" ne odgovara opredeljenost institucija da sprovede vladavinu prava.

Rekla je da će oni koji ometaju sprovođenje pravde odgovarati za krivična dela protiv ustavnog poretka.

Na severu Kosova lokalni Srbi šesti dan blokiraju puteve teškom mehanizacjom zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg policajca kog kosovske vlasti terete da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova 6. decembra.

Pročitajte i ovo: Rada Trajković kaže da ju je srpska policija ponovo zadržala pri povratku u Srbiju

Osmani je najavu Srbije da će tražiti povratak svojih snaga na Kosovo ocenila "hegemonističkom idejom".

"Svi smo svedoci stalne pretnje Srbije Kosovu. Ova pretnja, sa dimenzijama agresije, u poslednje vreme se manifestuje kroz hegemonističku ideju o razmeštanju srpskih vojnih trupa na Kosovo. Ali, Srbija i njen lider [Aleksandar] Vučić dobro znaju da je prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova jednom zauvek okončano 12. juna 1999. godine", rekla je Osmani.

Vučić je 10. decembra, u danu kada su Srbi na severu podigli barikade, najavio da će Srbija uputiti zahtev komandantu KFOR-a da se dozvoli raspoređivanje vojske i policije Srbije na Kosovu.

Srbija bi zvaničan zahtev trebala trebala da uputi 15. decembra.

Sjedinjene Države su saopštile da se kategorički protive raspoređivanju srpskih snaga na Kosovo.

Pročitajte i ovo: Escobar: SAD kategorički odbijaju povratak snaga Srbije na Kosovo

Tenzije između Kosova i Srbije su porasle nakon niza incidenata na severu a nakon što su kosovski Srbi napustili institucije na severu početkom novembra zbog protivljenja zamene registarskih oznaka vozila sa srpskih na kosovske.

U incidentima koji su usledili početkom decembra korišćeno je vatreno oružje i eksplozivne naprave.