Vjetar u leđa za žene koje pokreću vlastiti biznis

Sanela Mauzer iz Teslića otvorila je vlastitu školu i vrtić, nakon što nije imala izgleda da pronađe stalno zaposlenje

Procenat nezaposlenih u Bosni i Hercegovini se u posljednje četiri godine smanjuje, pokazuju podaci koje redovno objavljuje Agencija za rad i zapošljavanje BiH. To je posljedica i odlaska ljudi u inostranstvo trbuhom za kruhom, ali i vladinih i nevladinih programa za pomoć pri zapošljavanju. Nezaposlenost je i dalje mnogo veća u manjim gradovima i opštinama.

Uz USAID-ov projekat podrške marginalizovanim grupama žena 96 žena u malim sredinama širom BiH osmislile su i pokrenule vlastiti biznis i tako obezbijedile posao ne samo za sebe nego sada zapošljavaju i druge žene koje nisu mogle naći posao.

Sanela Mauzer iz Teslića školovala se za profesoricu engleskog jezika. Međutim, osim honorarnih poslova nije imala izgleda da pronađe stalno zaposlenje. Odlučila je otvoriti vlastitu školu i vrtić i pomoć potražila u opštini Teslić koja je ušla u program podrške USAID-a za pomoć nezaposlenim ženama.

''Izuzetno mi je pomoglo, sama činjenica da sam godinu dana imala podršku kojom sam svaki mjesec mogla platiti neke moje troškove, ja sam to iskoristila za plaćanje doprinosa za uposlenike i za plaćanje režiju za prostor koji koristimo. Trenutno nas u Klubu za djecu 'Mali princ' ima šest zaposlenih, planiram do kraja godine zaposliti još jednu vaspitačicu, brinemo o šezdesetero djece'', kaže.

Pročitajte i ovo: EU šansa za žene u selima Srbije

​Vesna Badnjar iz Kalinovika bavila se sakupljanjem ljekovitog bilja. Uspjela je postati korisnica programa podrške i dobiti sredstva da napravi sušaru koja joj otvara mogućnost proizvodnje čajeva i drugih proizvoda, te upošljavanja drugih žena.

''Naša opština je raspisala javni poziv i ja sam otišla da se raspitam i odobrili su mi pomoć. Registrovala sam privatno poljoprivredno gazdinstvo i tražila sam sredstva za sušaru pošto se inače bavim sakupljanjem ljekovitog bilja i sada mi je mnogo lakše, jer sam prije bila primorana biljke sušiti samo na suncu na otvorenom. Osim toga mogla sam sezonski zaposliti još nekoliko žena koje su zajedno sa mnom sakupljale bilje", kaže.

"Nakon godinu dana korištenja te pomoći", nastavlja Badnjar, "nekoliko žena i ja smo registrovale Udruženje žena Zagorje Kalinovik i imamo u planu osim čaja i začina da se bavimo proizvodnjom džema i drugih prerađevina, a planiramo kroz ovaj program tražiti i mašinu za pakovanje čaja, to bi nam mnogo pomoglo'.

Program je počeo 2017. godine i u prvom krugu obuhvatio je 96 žena koje su osmislile svoje radno mjesto i pokrenule mali biznis. Za godinu dana rada većina njih je uposlila još nekoliko žena i planiraju proširiti posao. Osim finansijske potpore pružena im je i edukacija ali i administrativna pomoć kako bi mogle lakše registrovati svoje djelatnosti, kaže Amela Šačić iz Instituta za razvoj mladih Kult koji provodi ovaj USAID-ov program.

''Zamisao ovog Fonda je da ženama koje budu hrabre i usude se, jer znamo da je u BiH zaista potrebna velika hrabrost za pokretanje biznisa s obzirom na poslovnu klimu, priužimo ne samo finansijsku nego i mentorsku podršku. Mi smo ih educirali kako da osmisle kvalitetan poslovni plan, napišu projekte kojima će aplicirati za sredstva, potom ide finansijska potpora za osmišljeni projekat, a nakon toga smo im na raspolaganju za savjetodavnu pomoć ukoliko imaju bilo kakvih dilema i prepreka u realizaciji svog plana'', objašnjava Šačić.

Pročitajte i ovo: Ženska poduzetnička revolucija na Balkanu

Budući da je program za godinu dana dao izvrsne rezultate iz USAID-a su odlučili da i ove godine Kroz Fond za podršku marginaliziranim grupma žena osiguraju sredstva za pokretanje biznisa u devet lokalnih zajednica u BiH. Potpisan je sporazum sa čelnicima opština Živinice, Žepče, Lopale, Prozor Rama, Berkovići, Luikavac, Istočna Ilidža, Foča i Novi Grad.

Prednost imaju žene sa invaliditetom, majke osoba sa invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja.