Papa u Kazahstanu kako bi učestvovao u vjerskom kongresu, osuđuje rat u Ukrajini

Papa Franjo razgovara s kazahstanskim predsjednikom Qasym-Zhomartom Toqaevim u Nur-Sultanu 13. septembra 2022.

Papa Franjo stigao je u Kazahstan kako bi učestvovao na skupu lidera svjetskih vjerskih vođa, iako bez ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, usred tenzija oko ruskog rata u Ukrajini.

Pres služba kazahstanskog predsjednika saopštila je da je avion u kojem je bio 85-godišnji papa sletio u Nur-Sultan nešto poslije 17.15 sati po lokalnom vremenu 13. septembra. Papa će biti u Kazahstanu tri dana.

Kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Toqaev dočekao je papu Franju na aerodromu, a dvojica lidera su razgovarali, nakon čega su se sastali s predstavnicima civilnog društva i diplomatama. Franjo je rekao da je došao u državu Centralne Azije "da ponovi molbu svih onih koji vape za mirom".

"Sada je vrijeme da se prestane s intenziviranjem rivaliteta i jačanjem suprotstavljenih blokova", rekao je papa, pozivajući na novi "duh Helsinkija", misleći na sporazume iz 1975. koji su pomogli da se okonča Hladni rat.

Franjo se osvrnuo na tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu, nazvavši je "tragičnom i besmislenom" i ističući da je Rusija odgovorna za rat u Ukrajini.

Papa je ranije bio kritiziran što to nije učinio kada je počela ruska invazija krajem februara.

Pročitajte i ovo: Papa kritikuje rusku 'okrutnost' u Ukrajini, ali kaže da je rat možda isprovociran

Toqaev je rekao da je bila "velika čast" poželjeti dobrodošlicu papi Franji u njegovu zemlju.

"Stigli ste u Kazahstan u prekretnici u istoriji čovječanstva. Vjerujem da je došlo vrijeme da predstavnici različitih kultura i religija pokažu mudrost i energiju da ujedine ljude zarad mira, društvene harmonije i međusobne podrške", rekao je Toqaev.

Franjo je ranije rekao da se nada susretu s patrijarhom Kirilom na međureligijskom samitu, ali je prošle sedmice Kirilov portparol rekao da patrijarh neće prisustvovati tom događaju.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, pokrenute 24. februara, Kiril je dao niz izjava u znak solidarnosti s politikom ruskih vlasti u pogledu rata, što je navelo papu Franju da ga upozori da ne postane "oltarski dječak" predsjednika Vladimira Putina.

Više od 150 ruskih pravoslavnih sveštenika pozvalo je na prekid rata u otvorenom pismu 1. marta. Kiril nije bio među onima koji su ga potpisali.

Kazahstanski servis RSE i izvještaji dpa, AP i AFP