Od subote Evropa iz drugog ugla

Slobodno putovanje u Evropu

“Evropa za sve”, projekat je u okviru koga će prvog dana liberalizacije viznog režima sa Srbijom, a to je 19. decembar, 50 građana tačno u ponoć preći granicu sa Evropkom unijom.

Oni će u narednih nedelju dana posetiti Brisel, Rim, Berlin i Pariz.

Kabinet potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića započinje sutra uveče projekat "Evropa za sve" u okviru kojeg će 50 građana Srbije, koji nikada do sada nisu putovali u zemlje EU, a u životu su učinili nešto izuzetno, prvog dana vizne liberalizacije otići na putovanje koje će ih odvesti u Brisel, Rim, Berlin i Pariz.

Božidar Đelić kaže da u ovom projektu učestvuje 50 najazaslužnijih građana kojima će ovo biti prvi put da putuju u neku od zemalja potpisnica Šensgenskog sporazuma. Najmlađi putnik ima 20, a najstariji 70 godina. On govori, kako će izgledati poseta tim gradovima:

“Želeli smo da taj prvi put naših građana bez viza u Evropsku uniju , im omogući da kroz sopstvene oči vide razne aspekte Evrope. Zbog toga se u ponoć očekuje poletanje. Velika je čast što je Švedska odlučila da delegira ministara za migracije i politiku azila Tobija Bilstroma da nas sa visokim članovima Evropske komisije sačeka u 02:30 posle ponoći na aerodromu u Briselu. Ovo putovanje nosi će sa sobom i jedan državnički deo, ali biće i onoga što bi uradio svaki čovek iz naše zemlje kada bi otišao u te prelepe gradove.”

Božidar Đelić kaže da je bilo teško izabrati 50 građana koji su u svom životu učinili nešto izuzetno.

“Tu je jedna samohrana majka sa troje dece koja se sama školovala i završila fakultet i našla dobar posao, tu je i jedan od vatrogasaca iz Užica, tu su i neki od najbriljantnijih naših studenata, a tu su i dve naše doktorke koje su spasile bugarske turiste kada je potonuo brod na Ohrisdkom jezeru”,
kaže Đelić.

Gordana Dimitrić jedna je od dve lekarke koje potpredsednik vlade pominje. Ona za RSE kaže da je jako uzbuđena pre polaska na ovaj put.

“Toliko sam uzbuđena da ne mogu da se pakujem na uobičajen način, zato što ovo i nije uobičajeno putovanje. Ovo je putovanje u kojem ću videti Evropu iz nekog drugog ugla i to je za mene potpuno nestvarno, posmatrajući sve to iz svoje sobe u Srbiji. Način na koji mi odlazimo u Evropu je i najbolji mogući način”.

Među onima koji putuju je i Hule Kajević (50) iz Prijepolja. On kaže da mu je teško da poveruje da je jedan od učesnika projekta Eropas za sve:

“Trebalo mi je malo vremena da se stabilizujem i poverujem u to da sam ja jedan od prvih građana koji će otići u Evropu po ukidanju viza. Verujem da će otvaranje zemlje najviše značiti mlađoj populaciji, zato što se tako upoznaju razne kulture, običaji i narodi. Drago mi je što ćemo moći da odemo kao i svi, bez čekanja u redovima, bez smrzavanja, bez gubljenja sati i dana”.

SVE ĆE BITI LAKŠE?

Projektom je je predviđena poseta Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu. Razlog odabira ovih destinacija je taj što su Nemačka, Francuska i Italija najsnažnije podržavale viznu liberalizaciju za Srbiju.

Kako je predviđeno, tačno u ponoć 18. decembra učesnici projekta Evropa za sve preći će granicu i ući u Evropku uniju. Zoran Đurović (46) iz Užica, kaže za RSE da na put kreće sa pomešanim osećanjima i ne baš jasnim očekivanjima.

“Očekujem da vidim nešto novo što do sada nisam imao prilike da vidim. Posebno se radujem poseti Rimu i Parizu”, kaže on.

Ipak, da bi se putovalo na neku od želejnih destinacija po Evropskoj uniji, nije dovoljno imati samo crveni biometrijski pasoš, potreban je i novac. Naši sagovornici kažu da imaju želju da da nakon ovog projekta posete još neka mesta, ali na pitanje: da li će to sebi moći da priušte, Zoran i Gordana odgovaraju:

Zoran: “Pod ovim uslovima teško, sa 32.000 ne može da se putuje.”

Gordana: “Ja sam lekarka i sada će mi biti mnogo lakše da odem na neki kongres ili da se upoznajem sa ljudima iz posla i razmenjujem nova saznanja. Posle pada ovog “bedema” verujem da će sve biti mnogo lakše”.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da je ovo tek prva grupa ljudi koja će na ovaj način otputovati u EU i da će se "truditi da to omogući što većem broju građana" naglasivši da troškove projekta Evropa za sve neće snositi poreski obveznici u Srbiji već sponzori.