Optužnica protiv Višnje Aćimović za ratne zločine

Ukop bošnjačkih žrtava ubijenih u Vlasenici 1992. godine

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Višnje Aćimović zvane "Beba", za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vlasenici.

Prema navodima optužnice ona je zajedno sa više pripadnika VRS, na lokalitetu Mračni dol (Mračnica) koji se nalazio u neposrednoj blizini logora Sušica, na području općine Vlasenica "svjesno i voljno, zajedno sa još jednim vojnikom, lično učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici.“

Pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala je žrtve, a njihova su tijela pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Višnju Aćimović Vlaseničani koji su preživjeli stravične torture znaju po nadimku "Beba“ koji je, kako tvrde, značio strah i trepet.

Za žrtve je birala mlađe muškarce, raspona od 15 – 20 godina starosti, a kako je za RSE potvrdio jedan od preživjelih Vlaseničana (ime poznato redakciji) ubijala je i zatočenike logora Sušica, te se sumnja da je broj njenih žrtava i veći od ovog koji spominje Tužilaštvo.

Žrtve koje se navode u optužnici u dio šume nazvan Mračnica u blizini zloglasne Sušice, dovedene su iz zatvora iza zgrade Suda koji je prema svjedočenju Halila Musića bio surovo mjesto zatočenja, pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

"Tu su me svakodnevno ispitivali i tukli i maltretirali, policajci i vojnici koje sam dobro poznavao. Nakon godinu dana prvi put sam izašao iz samnice, odveden sam u bolnicu gdje su mi skinuti fiksatori. Odmah sam vraćen u zatvor, i ponovo podvrgnut svakodnevnom maltretiranju“, kazao je Musić.

Višnja je, kako se vjeruje, blizak rod aktuelnog načelnika Vlasenice
i ratnog komandanta interventnog voda specijalaca Vojske RS-a Miroslava Kraljevića, zvanog Mićo Kralj.

Njega je u pismu upućenom Udruženju "Žene žrtve rata“ prozvao i Predrag Bastah osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina u Vlasenici.

U pismu opisuje jedan od incidenata u kojem navodi i Višnju:

"Kraljević je 4. juna u popodnevnim satima izveo iz zatvora kod suda 28 zatvorenika staraca u autobus Dubrava marke Srpske šume - vozač Trifunović Slavko - i odvezao tri kilometra od grada i njegova sestra Kraljević Višnja zvana "Beba“ sve postreljala. Za ovo ću biti svjedok, da se uvjerite, prvi je strijeljan Džodžajević Ibrahim, a meni je stavljen na teret u optužnici da sam ga odvezao i riješio slobode, a Stanić ga je zatvorio i njegovi su ga rođaci prebili.“

Ovaj se zločin, prema Bastahovom pismu, dogodio nakon što je poginuo jedan od Kraljevićevih rođaka.

U masovnoj grobici Mračnica nađen je i Ibro Muminović, nastavnik opšte tehničkog odgoja iz Vlasenice, koji je odveden u logor Sušica 2. juna 1992. godine iz svoje kuće, zajedno sa ostalim komšijama Bošnjacima iz naselja Gradina.

O razmjerama zločina u Vlasenici najbolje svjedoče podaci Udruženja porodica žrtava koji navode da je na tom području samo u periodu od aprila do decembra 1992, ubijeno i nestalo oko 1.350 osoba.