Život uz divlju deponiju u Višegradu

Deponija smeća nalazi se uz magistralni put Višegrad-Ustiprača, na istoku Bosne i Hercegovine. Opština Višegrad je otpad na ovu lokaciju počela odlagati prije 29 godina

U selo Holijanci kod Višegrada su se nakon rata vratili nekadašnji stanovnici koji traže uklanjanje deponije

Građani su podnijeli krivične prijave protiv komunalnog preduzeća "Komunalac", kao i odgovornih lica iz Opštine Višegrad. Smatraju ih odgovornim za nelegalnu deponiju koja se nalazi u neposrednoj blizini kuća.

"Ova deponija nije postojala prije rata i na nju se dovozi smeće, razni materijali, uginule životinje, eksploziv. Ljeti je nemoguće proći. Mi svojim kućama ne idemo pored smeća, već kroz smeće. Molili smo za pomoć sa svih strana. Pred izbore obećaju da će biti riješeno, a onda se problem zaboravi“, kaže mještanin Ibro Džafić.

Tokom ljeta deponija smeća često gori.

Najbliža smetljištu je kuća Huseina Turohana.

"Negdje deponija mora biti, ovdje ili tamo, ali taj smrad se može skloniti. Kako, to oni znaju, nisam ja inženjer. Treba znati kud ide vjetar, šta radi, da ne ide baš meni u nos, ili tebi", kaže Turohan.

Potok koji protiče kroz deponiju povezan je sa jezerom hidroelektrane Višegrad i dodatno zagađuje i jezero.

Na deponiji smeća često se mogu vidjeti i psi lutalice.

Mještani tvrde kako Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije dalo ekološku dozvolu za ovu deponiju.

Deponija je u blizini jezera Hidroelektrane Višegrad.

Smeće koje pluta rijekom Drinom.