Vijeće sigurnosti: Pogoršanje odnosa Beograda i Prištine

Sjednica Vijeća sigurnosti UN, New York, fotoarhiv

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) razmatralo je redoviti tromjesečni izvještaj glavnoga tajnika UN-a o stanju na Kosovu.

Između ostaloga, glavni tajnik Antonio Guterres naveo je da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, te je upozorio obje strane da izbjegavaju zapaljive izjave te kazao da je potrebno nastaviti dijalog kako bi se "proveli svi do sada postignuti sporazumi".

Zahir Tanin, specijalni predstavnik za Kosovo glavnoga tajnika UN-a, na sjednici Vijeća sigurnosti pozvao je kosovske lidere da više misle o budućnosti, a manje o prošlosti.

Tanin je istaknuo da je važno da Kosovo ima europsku perspektivu i dodao je da ju je važno osigurati.

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić je rekao da se protivi smanjenju broja sjednica o situaciji na Kosovu ili promijeni mandata UNMIK-a. Kazao je da je dugo trebalo da predstavnici Beograda i Prištine sjednu za stol, iako se dogovori teško provode, a za što je odgovorna Priština i tu je bitna pomoć Vijeća sigurnosti kako bi se provelo sve što je dogovoreno.

"Samo se tako može osigurati normalizacija stanja na Kosovu, jer je situacija na Kosovu i dalje nestabilna i važna je pomoć međunarodne zajednice", kazao je Dačić.

On je podsjetio da još nije otkriveno tko je ubio Olivera Ivanovića te upozorio da je direktor kancelarije Vlade Kosova bio zlostavljan i ponižen na ulicama Prištine kada je došao na unutarsrpski dijalog o Kosovu u Sjevernu Mitrovicu, što je, kako je rekao, "nezabilježeno u diplomaciji, jer se radi o šefu pregovaračkog tima Srbije u dijalogu s Kosovom".

Dačić se usprotivio formiranju oružanih snaga Kosova i ponovio da Zajednica srpskih općina još nije formirana. "Njeno uspostavljanje nije gest dobre volje, već stvar dogovora kojima je posredovala i EU tokom briselskih pregovora", rekao je on i ponovno optužio Prištinu da nema namjeru ispoštovati dogovoreno u Briselu.

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik srpske Vlade Ivica Dačić je izrazio nezadovoljstvo što se odlaže početak funkcioniranja Specijalnog suda za ratne zločine.

Ambasadorica Kosova pri Sjedinjenim Državama, Vlora Čitaku, istaknula je da je Kosovo prošlo dugo razdoblje teškoća, negiranja ljudskih prava i sve do etničkog čišćenja.

"Srbija treba priznati nezavisnost Kosova pošto je sama Srbija zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je priznao nezavisnost Kosova", kazala je Čitaku i dodala da su institucije Kosova formirale radnu grupu za izradu Nacrta Statuta ZSO. "Ono što Beograd želi je teritorijalno rješenje, dok mi želimo građansko rješenje. Srbija ništa nije izgubila pošto Kosovo nikada nije bilo srpsko", ocijenila je kosovska ambasadorica.

Čitaku je rekla i da usprkos željama kosovskih Srba da žive u što boljim uvjetima na Kosovu, to ometa zvanični Beograd, te je navela da predstavnici Srba pod pritiskom Beograda nisu glasali za Zakon o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom kao preduslov za liberalizaciju viza sa EU. Kosovo je, rekla je ona, opredjeljeno za dijalog i mir sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

"Posljednja tri mjeseca bila su u znaku obilježavanja naše nezavisnosti, ali i dalje uz sjećanje na žrtve koje su na tom putu izgubile živote", kazala je Čitaku.

"Ove godine srednju školu je završila prva generacija mladih koja ne zna što je rat. Oni su rođeni slobodni, ali od nas traže bolji život i to je ono što zaslužuju. Ali traže i istinu o prošlosti. Srpska državna mašinerija počinila je brojne zločine. Srbija nema pravo stavljati veto na odluku o formiranju Kosovskih oružanih snaga. To je isključivo pravo Kosova", poručila je Čitaku.

Istaknula je da Srbija prošli tjedan nije dopustila kosovskim karatistima, odnosno djeci, da sudjeluju na Europskom prvenstvu u Novom Sadu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Reprezentacija Kosova u karateu ponovo put Novog Sada

"Nasilje je ono što treba zaustaviti, ne sportaše", rekla je kosovska diplomatkinja, podsjećajući da ni delegaciji kosovskog parlamenta nije bilo dopušteno da sudjeluju na sastanku parlamentaraca iz regije u Beogradu.

Ona je podsjetila da se na Kosovo srpki dužnosnici ne mogu doći bez odobrenja, kao što ni njoj to ne bi bilo omogućeno.

"Kosovo je posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom. Posvećeni smo normalizaciji dobrosujedskih odnosa, kao i jačanju mira i sugurnosti na zapadnom Balkanu", istaknula je Vlora Čitaku.

Čitaku je i na ovoj sjednici Vijeća sigurnosti UN ponovila da je došlo vrijeme da se zatvori misija UNMIK-a.

Predstavnici stalnih članica Vijeća sigurnosti UN dali su različite stavove o pitanju budućnosti misije UN na Kosovu (UNMIK).

Sjedinjene Države su iznijele stav da je UNMIK "odavno spreman za gašenje", Rusija je ocjenila da će UN nastaviti da igraju važnu ulogu na Kosovu, dok se Francuska založila da sredstva za rad te misije budu prilagođena stanju na terenu.

Predstavnica SAD u UN Michele Sison rekla je misija UNMIK mora biti smanjena, a sjednice Vijeća bezbjednosti o UNMIKU prorijeđene.

Predstavnik Rusije je rekao da je misija UN na Kosovu stvorena u Vijeću sigurnosti UN i da o njoj može odlučivati samo to tijelo.

"Stav Rusije je nepromijenjen: Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN je temelj rješenja problema koje je moguće samo putem pregovora i u skladu s međunarodnim pravom", kazao je ruski diplomata.

Predstavnica Francuske u UN izrazila je potrebu da sredstva koja se izdvajaju za rad UNMIK budu prilagođena stanju na terenu.

Kina, sa svoje strane, smatra da Vijeće sigurnosti UN treba da "zadrži fokus" na Kosovu i podržava UNMIK pod vođstvom Zahira Tanina, naveo je predstavnik Pekinga.