Institucije BiH do kraja juna na privremenom financiranju

Sjednica Vijeća ministara BiH u Sarajevu, 18. marta 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je na sjednici 18. marta Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period april - juni 2022.

Za financiranje institucija BiH u ovom periodu odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 maraka (nešto više od 127 miliona eura).

Institucije u BiH su cijelu prošlu godinu funkcionirale na odlukama o privremenom financiranju, kao i prva tri mjeseca ove godine. To podrazumijeva da se iz državnog budžeta isplaćuje samo vanjski dug i osigurava osnovno funkcioniranje bez mogućnosti realizacije bilo kakvih novih projekata.

Pročitajte i ovo: U BiH bez konsenzusa o rezolucijama EBRD-a o pristupu resursima za Rusiju i Bjelorusiju

Nastavak financiranja višegodišnjih projekata koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena vršit će se iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o financiranju institucija BiH, odnosno osigurana namjenskim donacijama i drugim namjenskim sredstvima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Bosna i Hercegovina nije usvojila budžet za proteklu 2021., kao ni za iduću 2022. godinu. Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine (PS BiH) 7. jula 2021. usvojen je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, ali samo u prvom čitanju. Potrebno je da ga u istoj formi usvoji i Dom naroda PS BiH.

Pročitajte i ovo: Glasovima iz RS-a odbijeno ukidanje akciza na gorivo u BiH po hitnom postupku

U proteklih 21 godinu, za koliko postoje podaci na internet stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, država je samo pet puta budžet dobila navrijeme.

Zastupnici, ministri i drugi politički predstavnici iz RS ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Glasaju samo za odluke, kako su naveli, koje su u interesu građana RS-a.

Vijeće ministara BiH je 18. marta saopćilo da je upoznato i sa Informacijom Ministarstva financija i trezora o trenutnom statusu i potrebnim narednim koracima za usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pročitajte i ovo: Zbog entitetskog bojkota BiH bez budžeta i milionskih investicija

Informacija, kako se navodi sadrži kronološki pregled koraka koji prethode usvajanju budžeta institucija BiH, počevši od usvajanja Globalnog okvira fiskalne bilance i politika i BiH za period 2022 - 2024. godine.

To predstavlja prvi ključni korak za nastavak procesa pripreme budžetskih dokumenata, odnosno izradu dokumenta okvirnog budžeta za period 2022. - 2024. godine i Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022.