Vijeće ministara odbilo prijedlog da 11. juli u BiH bude dan žalosti

Vijeće ministara BiH, 23. februara 2023.

U Bosni i Hercegovini 11. juli neće biti proglašen danom žalosti, u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, u srijedu, 5. jula.

Hurtić je potvrdio da Vijeće ministara BiH nije postiglo suglasnost o proglašavanju 11. jula dana žalosti, kada se obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Protiv ove odluke bili su ministri iz bh. entiteta Republika Srpska, potvrđeno je za RSE.

Inače, Vijeće ministara, odnosno vlast na državnom nivou u BiH čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, te nekoliko stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

U povodu godišnjice genocida u Srebrenici, Dan žalosti će 11. jula biti na teritoriji Federacije BiH, a odluku o tome donijela je Vlada tog bh. entiteta.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula, 30 porodica sahranit će posmrtne ostatake žrtava genocida u Srebrenici.

Nekompletna tijela pronađena su u nekoliko grobnica koje su pripadnici Vojske Republike Srpske više puta prekopavali i prebacivali tijela kako bi prikrili tragove zločina.

U genocidu u Srebrenici je, prema presudama međunarodnih i sudova u BiH 1995. godine ubijeno oko 8.000 Bošnjaka.​ Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Pročitajte i ovo: 'Džaba da su dali i milion': Srodnici žrtava genocida nezadovoljni odštetama Nizozemske