Veselji se pred sudom u Hagu izjasnio da se ne oseća krivim

Kadri Veselji optužen je za ratne i zločine protiv čovečnosti tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, arhivska fotografija

Bivši predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli (Veselji) se u utorak, 10. novembra, izjasnio da se ne oseća krivim za dela oko kojih se tereti u Specijalnom sudu u Hagu.

“Čuo sam optužbe i pročitao sam ih. Dopustite mi da kažem s punim uverenjem da nisam kriv ni po jednoj tački iz optužnice”, rekao je Veselji.

Ovo je bilo njegovo prvo pojavljivanje pred sudskim većem u Hagu.

Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnica protiv njega je objavljena 5. novembra, kada je uhapšen i prebačen u Hag. Prema optužnici koja ima 10 tačaka, Veselji se u šest tereti za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke potpadaju u kategoriju ratnih zločina za period između 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Kako navodi Specijalno tužilaštvo, u tom periodu su se dešavali ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovečnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni.

Pročitajte i ovo: Engel:Kongres će pomno nadgledati rad Specijalnog suda

Veselji je bio jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Osim njega, istog dana su optuženi i bivši kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci), koji je postao optuženik na najvišem političkom nivou pred Specijalnim sudom u Hagu. Tači je odmah po objavljivanju optužnice podneo ostavku na mesto predsednika Kosova. Optuženi u istom procesu su i dvojica Tačijevih saradnika iz perioda rata, Jakup Krasnići (Krasniqi) i Redžep Seljimi (Rexhep Selimi).

U ponedeljak, 9. novembra, bivši kosovski predsednik se pojavio prvi put pred sudskim većem i rekao da se ne oseća krivim za zločine za koje se tereti. Istog dana i Jakup Krasnići se izjasnio da nije kriv.

Pročitajte i ovo: Tači i Krasniqi se izjasnili da nisu krivi pred sudom u Hagu

Nakon Veseljija, pred sudskim većem će se 11. novembra izjasniti i Redžep Seljimi.

Specijalna veća su sudska institucija sa sedištem u Hagu, koju je 2015. godine formirala skupština Kosova, i funkcioniše u skladu sa kosovskim zakonima.

Povod za formiranje ovog specijalnog suda bila je Rezolucija Saveta Evrope koja je usvojena u januaru 2011. godine, na osnovu izveštaja specijalnog izveštača za SE Dika Martija (Dick Marty), koji je u dokumentu naveo da su se bivši pripadnici i lideri OVK u toku rata na Kosovu, između ostalog, bavili i ilegalnom trgovinom ljudskih organa.

Formiranje ovog suda imalo je za cilj obelodanjivanje ovih navoda.

Optužnice koje su do sada poznate javnosti, ne obuhvataju tačku koja se tiče trgovine ljudskim organima.