U Venecueli izdan nalog za hapšenje čelnika opozicije Gonzaleza

Edmundo Gonzalez tokom predizborne kampanje, juni 2024.

Kancelarija državnog pravobranioca Venecuele saopštila je da je sud izdao nalog za hapšenje čelnika opozicije Edmunda Gonzaleza optužujući ga za urotu i druge zločine zbog spora oko pobjede na predsjedničkim izborima u julu, nakon kojih su izbili neredi u zemlji.

Izborna komisija te zemlje proglasila je Nicolasa Madura, koji je na vlasti od 2013., pobjednikom izbora održanih 28. jula, i to bez objave potpunih rezultata glasanja.

Opozicija je objavila svoje rezultate koji pokazuju ubjedljivu pobjedu kandidata Edmunda Gonzaleza.

Spor je izazvao apel međunarodne zajednice za objavu potpunih rezultata, ali i proteste u zemlji i hapšenja članova opozicije i novinara.

Glavni državni pravobranilac Tarek Saab podijelio je fotografiju naloga s Reutersom preko poruke na aplikaciji Telegram.

Portparol Gonzalesa rekao je da čekaju bilo kakvu obavijest o nalogu.

Najviši vladini zvaničnici sedmicama govore da bi Gonzalez i drugi članovi opozicije trebali da idu u zatvor.

Nalog je izdan nakon što je tužilac Luis Ernesto Duenez zatražio hapšenje Gonzaleza zbog uzurpacije položaja, krivotvorenja javnih dokumenata, podsticanja na nepoštovanje zakona, urote i udruživanja, a sve je navodno počinjeno protiv države Venecuele.

"Niko u ovoj zemlji nije iznad zakona, iznad institucija, kao što ovaj čovjek ima obraza reći da ne priznaje zakone. To je neprihvatljivo", rekao je Maduro u prenosu na državnoj televiziji.

"Izgubili su svaki pojam o stvarnosti", riječi su čelnice opozicije Marije Corina Machado u objavi na mreži X.

"Prijetnja novoizabranom predsjedniku samo će da povećapodršku građana Venecuele i svijeta Edmundu Gonzalezu", izjavila je.

Pročitajte i ovo: Vojska Venecuele obećava 'apsolutnu lojalnost' Maduru

Kandidat opozicije Gonzalez, koji je sa Machado pod istragom zbog podsticanja na nasilje i drugih zločina, oglušio se na dva poziva da svjedoči o web-stranici opozicije na kojoj su objavljeni izborni rezultati, dopuštajući da se za njim potencijalno izda nalog u tom slučaju.

Advokati koji su razgovarali za agenciju Reuters navode da venecuelski zakon ne dopušta starijima od 70 godina da služe kaznu u zatvorima, nego zahtijeva kućni pritvor.

Gonzalez, koji je prošle sedmice napunio 75 godina, oženjen je i ima dvije kćeri, jedna živi u Caracasu, a druga u Madridu.

Protesti su doveli do najmanje 27 smrti i oko hapšenja najmanje 2.400 osoba.

Velik dio međunarodne zajednice, predvođen Sjedinjenim Državama, ne priznaje Madurov reizbor.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile da su zaplijenile avion za koji smatra da je nezakonito nabavljen za 13 miliona dolara preko lažne firme i prokrijumčaren iz SAD-a kako bi ga koristili Maduro i njegova klika, naveo ministar pravde Merrick Garland, izvijestio je AFP.