Britanski premijer isplatio karte za koncert Taylor Swift posle kritika zbog donacija

Britanski premijer Kir Starmer, 2. oktobar 2024.

Britanski premijer Kir Starmer (Keir) isplatio je hiljade funti vredne poklona od bogatih donatora, saopštila je njegova kancelarija u sredu, posle kritika zbog besplatnih stvari koje su dobili premijer i drugi laburistički političari.

Samo nekoliko meseci pošto su Starmer i njegova Laburistička partija došli na vlast, on i neki od njegovih najviših ministara našli su se na udaru kritika zbog prihvatanja donacija za plaćanje odeće, održavanja zabava, posećivanja koncerata i putovanja u inostranstvo.

Starmerova kancelarija u Dauning stritu saopštila je da je platio više od 6.000 funti (7.200 evra) poklona pre objavljivanja predloženog novog kodeksa za takve donacije.

"Sada ćemo uvesti principe za donacije, jer su političari dosad oslanjali na svoju ličnu procenu od slučaja do slučaja", rekao je Starmer na pitanje novinara tokom putovanja u Brisel.

"Tako da sam doneo odluku da je, dok se principi ne uspostave, za mene ispravno da izvršim te isplate", rekao je on.

Šest hiljada funti će pokriti troškove šest karata za koncert američke zvezde Tejlor Svift (Taylor Swift), četiri karte za trke konja i ugovor o najmu odeće sa skupim modnim dizajnerom.

Pročitajte i ovo: Britanija mijenja kurs inostrane politike strožim stavom prema Izraelu zbog rata u Gazi

Prema kodeksu ponašanja Donjeg doma, članovi parlamenta moraju dati informacije o finansijskim interesima za koje se razumno može smatrati da utiču na njihov rad.

Kontroverza je navela Starmera da prošlog meseca kaže da više neće prihvatiti donacije da plati odeću. Zamenica premijera Anđela Rejner (Angela Rayner) i ministarka finansija Rejčel Rivs (Rachel Reeves) takođe ih više neće prihvatati.

Prethodno je u sredu obaveštenje iz parlamenta pokazalo da je u toku istraga zbog navodnog neregistrovanja interesa protiv Vahida Alija (Waheed Alli), donatora laburista koji je član gornjeg doma parlamenta i koji je dao donaciju Starmeru.

Starmerovi prijavljeni takozvani finansijski interesi pokazuju da je primio nekoliko donacija od Alija, uključujući više pari naočara, odeću i smeštaj.

Ali je medijski biznismen i bivši predsednik onlajn modne prodavnice ASOS.

Izvor: Reuters