Britanija ukinula licencu ruskom mediju RT

Evropska unija je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik.

Britanski medijski regulator oduzeo je licencu ruskom emiteru pod kontrolom Kremlja – Russia Today (RT) usred istrage o njegovom izveštavanju o ratu u Ukrajini.

Regulator Ofcom je saopštio je da ne smatra da je vlasnik licence RT-a, ANO TV Novosti, "sposoban da ima dozvolu za emitovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Ofcom je naveo da je odluka usledila nakon 29 tekućih istraga o nepristrasnosti vesti RT-a i izveštavanja o aktuelnim događajima o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Zaključili smo da RT ne može biti odgovoran emiter u trenutnim okolnostima. Ofcom stoga odmah povlači dozvolu RT-a za emitovanje", saopštio je regulator.

Reagujući na ovu odluku, RT je saopštio da je regulator pokazao "da nije ništa drugo do oruđe britanske Vlade", prenela je agencija Reuters.

Kremlj je odluku nazvao "ludilom".

Ruski kanal je već nestao sa svih platformi za emitovanje u Velikoj Britaniji ranije ovog meseca kao rezultat zabrane koju je uvela Evropska unija.

Pročitajte i ovo: EU obustavila emitovanje Russia Today i Sputnika na svim platformama

Evropska unija je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnik.

Smatra se da su ta dva ruska medija u funkciji širenja dezinformacija i manipulaciju informacijama.

U saopštenju koje je izdato povodom odluke o zabrani se navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako stoji, "predstavlja značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU".