Veleposlanik Rusije u posjetu kantonu središnja Bosna

Aleksandar Bocan Harčenko i Tahir Lendo

U ponedjeljak je u Travniku boravio veleposlanik Ruske federacije u Bosni i Hercegovini, njegova ekselencija Aleksandar Bocan Harčenko. U razgovorima sa Tahirom Lendom, premijerom kantona središnja Bosna i načelnicima općina pokrenuta je aktivnost na suradnji u oblasti obrazovanja, kulture, privrede i sporta. Ovo je prvi posjet ruskog veleposlanika kantonu središnja Bosna.

Bivši Sovjetski savez i Jugoslavija imali su odličnu suradnju u gotovo svim oblastima rada i života a posebno u gospodarskoj razmjeni. Kanton središnja Bosna već je uspostavio prve kontakte sa Ruskom federacijom ali na sportskom planu.

„Ove godine smo imali i sportske ekipe na Vlašiću iz ruske federacije na pripremama i mislim da je to dobar put razmjene i građana i privrede između sarednjobosanskog kantona u Bosni i Hercegovini i Ruske federacije", izjavio je Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik.

Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u BiH, izrazio je zadovoljstvo što je došlo do ovoga posjeta.

„Ovo je znak i signal svima i u federaciji ali i šire da je ruska federacija otvorena za saradnju da želi saradnju kako sa Republikom Srpskom tako i sa Federacijom Bosne i Hercegovine.“

Aleksandar Bocan Harčenko, veleposlanik Ruske federacije u BiH, osvrnuo se i na tradiciju u privrednoj suradnji dvije zemlje.

„Ja sam počeo od srednjobosanskog kantona imajući u vidu i prije ovoga razgovora velike mogućnosti kantona isto kao i istorijske tradicije, kulturne tradicije.Moramo uspostaviti u nekom smilsu tradiciju i mogućnosti", izjavio je Harčenko.

Tahir Lendo u ovom posjetu vidi veliku priliku u proširivanju suradnje sa Ruskom federacijom.

„Kroz vidove obrazovanja, kulture, privrede, zdravstva, i svih drugih sektora" izjavio je Lendo.Nakon posjeta načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić i premijer kantona Tahir Lendo uručili su Harčenku prigodne darove.