Balkanski političari mjerama zaštite ne vjeruju

Trubači na proslavi pobjede na izborima u štabu Srpske napredne stranke, Beograd, 21. jun

Od trenutka kad je proglašena pandemija COVID-a 19, bolesti koju izaziva korona virus SARS-Cov-2, brojni primjeri su pokazali da se ni građani, ni političari niti zdravstveni stručnjaci ne pridržavaju svih preporuka, a neki čak ni osnovnih mjera borbe protiv ove zarazne bolesti.

Mjere koje su preporučene, a ponegdje naređene kao obavezne pod prijetnjom visokih novčanih kazni, uključivale su osim distanciranja i nošenje zaštitnih maski, zabranu okupljanja većeg broja osoba, rukovanja, pranja ruku i slične.

Što se tiče zemalja Zapadnog Balkana, i tu su vrijedile slične preporuke i naređenja dok je u nekim zemljama bilo uvedeno vanredno stanje i/ili policijski sat.

Obavezne mjere i ograničenja su s krajem proljeća polako popuštani, no i dalje vlasti ustraju na tome da je nošenje maski i zaštitnih rukavica te fizička distanca preporučljiva, a u zatvorenim prostorima i u određenim situacijama obavezna.

Vaš browser nepodržava HTML5

Slavlje naprednjaka bez mera zaštite

Konfuziju u javnosti izazivali su i dalje izazivaju čak i najviši dužnosnici u vlastima budući da u isto vrijeme ljudima govore da, naprimjer, nose maske, a oni sami stoje jedni kraj drugih bez maski i šapuću jedni drugima na uho.

U Bosni i Hercegovini su održavane zabave na kojima su poznati pjevači zabavljali političare, predsjednik Srbije je obećavao da neće nositi masku pa je nekad nosio, nekad ne, dok je premijer Crne Gore pred medije izlazio bez maske okružen suradnicima koji su ih nosili.

Mjere ograničenja najblaže u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su mjere ograničenja bile i najblaže od zemaljama Zapadnog Balkana. Maske su bile preporučene, a u nekim situacijama obavezne.

Javnost je svjedočila, naprimjer, kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na jednom sastanku pokušao popiti kavicu dok je nosio masku, donedavni ministar obrane Damir Krstičević snimljen je kako na sjednicu dolazi noseći kiruršku masku okrenutu naopako, a gradonačelnik glavnoga grada Zagreba Milan Bandić je često dolazio na konferencije za medije noseći masku preko usta, ali ne i preko nosa.

'Korona-derneci' u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini je po izbijanju pandemije proglašeno vanredno stanje, uveden je policijski sat, maske su bile obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a gotovo svi prodajni objekti, uključujući i restorane ili kafiće bili su zatvoreni.

Premijer bh. entiteta Federacija BiH Fadil Novalić regionalno se “proslavio” kad je minutama uoči konferencije za medije bezuspješno pokušavao staviti masku pred novinarima koji su je morali nositi i do zgrade i unutar zgrade u kojoj se presica održala. Novalić je kasnije snimljen kako u pratnji šeta poznatim sarajevskim Vilsonovim šetalištem bez maske koja je bila obavezna i na otvorenom prostoru.

Novalić i ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Federacije BiH Nermin Džindić bili su 11. marta 2020. bili su na dan kad je Krizni štab naredio obustavu nastave te kulturnih i sportskih događaja na kojima bude publike, a dan nakon što je na snagu stupila prva naredba Kriznog štaba u tom bh. entitetu koja je već sadržavala brojne mjere opreza, bili su glavni gosti u sjevernom hercegovačkom gradu Konjicu na proslavi tvornice municije koja se nalazi u tom gradu.

Nekoliko dana kasnije ispostavilo se da su brojni gosti oboljeli od COVID-a 19. Stvorio se jedan od tad najvećih žarišta u BiH, a proslava je u javnosti proglašena prvim “korona-dernekom”.

Druga takva proslava održana je 4. maja 2020. u jednom restoranu kod Sarajeva. Poznati sarajevski kirurg slavio je rođendan iako je na snazi bila zabrana okupljanja. U društvu se, osim poznatih pjevača Halida Bešlića koji je bio u reklami kojom se savjetovalo stanovnicima da ostanu kod kuće, Harija (Mata Harija) Varešanovića, Šerifa Konjevića i Semira Cerića Koketa, našao i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić koji je bio član Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane korona virusom te državni ministar trgovine Staša Košarac.

Ukupno je policija napisala kazne za 19 osoba. Ministar Košarac nije podnio ostavku, a u Parlamentu BiH nije bilo dovoljno ruku za njegovu smjenu kao ni za smjenu zamjenika ministrice ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića koji je snimljen na drugoj zabavi u Bijeljini.

Pročitajte i ovo: Opozicioni zahtjev odbijen, Košarac ostaje državni ministar

Novalićev kolega, premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković je 4. marta 2020, dan prije nego je u Banjaluci potvrđen prvi slučaj zaraze novim korona virusom u BiH, iznosio teoriju zavjere koja je kružila bespućima interneta i društvenih mreža. On je na konferenciji za medije “htio u kao čovjek da kaže da je korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast, pogotovo nekih zemalja koje su u određenom momentu pojavile tamo gdje neki drugi smatraju da ne bi trebalo da se nađu”.

Višković, njegov stranački šef i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica bh. entiteta Republika Srpska (RS) Željka Cvijanović i brojni dužnosnici iz RS-a više puta su se našli zajedno u društvu zaboravljajući na fizičku distancu koja je bila preporučena i naređena, uglavnom kako bi se slikali za medije pri dočeku pomoći u medicinskoj opremi.

Izuzeti od karantina nakon prelaska granice

Dodik je više puta prelazio zatvorenu granicu sa Srbijom kako bi se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a posebnom odlukom Dodik i njegova pratnja bili su izuzeti od obvezne 14-dnevne karantene kroz koju su tih dana morale proći sve osobe koje su ulazile u BiH, neke od njih i u šatorskim naseljima na graničnim prijelazima.

Pročitajte i ovo: Vučić i Dodik u Beogradu o borbi protiv korona virusa

Slično kao i Dodik i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nekadašnji član Predsjedništva BiH, danas delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prelazio je granicu s Hrvatskom krajem marta i u jeku pandemije kako bi se susreo s tamošnjim premijerom Andrejem Plenkovićem. Za razliku od Dodika, Čović se po povratku u BiH samoizolirao.

Bakir Izetbegović, stranački šef spomenutog premijera Federacije BiH Fadila Novalića i također bivši član Predsjedništva BiH i danas delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, također je obilazio javne radove, tvornice, stranačke kolege i ignorirao preporuke o distanci i zabrane okupljanja više osoba na jednome mjestu. I sredinom juna je, dok preporuka o distanci i nošenju maski i dalje vrijedi, u društvu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake obilazio radove na vidikovcu na Trebeviću iznad Sarajeva.

Možda upečatljivijoj slici svjedočili su novinari 17. juna 2020. na potpisivanju sporazuma između HDZ-a BiH i SDA u Mostaru kojim je otkočen proces izmjene Izbornog zakona BiH i Statuta toga grada što bi trebalo dovesti i do održavanja lokalnih izbora u toj zajednici.

Sporazum su potpisali Čović i Izetbegović u prisustvu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, voditelja Delegacije Europske unije u BiH Johanna Sattlera te još nekoliko stranih diplomata, a osim nekoliko novinara maske, koje su obavezne u zatvorenom prostoru gdje nije moguća fizička distanca, je nosila samo jedna službenica.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Srbijanski političari sa i bez zaštitnih maski

Što se tiče Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić je u više navrata pred novinare izašao s maskom spuštenom na vrat i nije bio jedini jer je isto radio i ministar Siniša Mali.

U maju, dok su pandemija i mjere ograničenja bile u punoj snazi, na konferenciji za medije Vučić je prvo “obećao” da uopće neće nositi zaštitnu masku. Vučić je nekoliko puta snimljen, na primjer prilikom dodjele donacija bolnici u Novom Pazaru, s maskom, ali nepravilno stavljenom samo preko usta, ne i preko nosa.

U nedjelju, 21. juna 2020 na glasačko mjesto je ušao s maskom, potom skinuo masku prilikom fotografiranja, a navečer s najbližim suradnicima proglasio pobjedu pred novinarima koji su nosili maske.

Sličnom su svjedočili i u Crnoj Gori gdje je premijer Duško Marković na konferenciji za medije bio bez maske, okružen suradnicima koji su ih uredno nosili.

Svjetski lideri i mjere zaštite

Predsjednik SAD-a Donald Trump odbio je nositi masku, čak i prilikom posjeta tvornici koja proizvodi maske.

Nakon što je građanima preporučio fizičko distanciranje, predsjednik Brazila Jair Messias Bolsonaro je snimljen kako se rukuje i grli sa svojim pristalicama.

Pročitajte i ovo: Bolsonaro radio sklekove sa pristalicama i ponovo kritikovao mere protiv korone

Britanci su imali materijala za šalu kada je premijer Boris Johnson objavio da se rukovao sa svima na COVID-odjelu. Kasnije je test pokazao da je pozitivan i završio je na sličnom odjelu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u martu prilikom posjeta jednoj bolnici nosio kompletno zaštitno odijelo da bi se kasnije pozdravio s glavnim doktorom za kojeg se naknadno saznalo da je zaražen.

Objavljeno je i da su premijer Rusije Mihal Mišustin i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također zaraženi. Mađarski premijer Viktor Orban bolnice je obilazio s N95 maskom dok je šef iste bolnice imao običnu kiruršku.

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije koja nije uvodila mjere ograničenja kao druge zemlje pa se tamo čak nogomet igrao pred publikom, je pak na pitanje zašto ne nosi masku odgovorio da je “bolje umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima”.

Suprotnost je predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova koja je svuda nosila masku, a prezenteri vijesti su nosili maske kako bi potakli stanovništvo da ih nosi.