Vlada Federacije BiH ispoštovala odluku Ustavnog suda za državno zemljište u Varešu

Jedan od lokaliteta kod Vareša koji je ustupljen na privremeno korištenje britanskoj kompaniji Adriatic Metals.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poništila je odluku o ustupanju državnog zemljišta u Varešu, u središnjoj BiH, za potrebe britanske kompanije Adriatic Metals.

Ovim je stavljena tačka na pitanje dodjele državnog zemljišta, koje je ova kompanija trebala koristiti za dalju eksploataciju rude i skladištenje jalovine na području ove općine.

"Mi smo tu odluku poništili. To znači da smo ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH, da smo vrlo odgovorna vlada i da poštujemo institucije ove zemlje", rekao je u srijedu, 14. augusta, za Radio Slobodna Evropa ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić.

Ustavni sud BiH je 11. jula ove godine poništio odluku Vlade Federacije BiH kojom je 2023. godine prenamijenila 72.000 kvadratnih matara šumskog zemljišta kod Vareša i dala ga na "privremeno korištenje" britanskoj kompaniji Adriatic Metals. Ovdje je krajem januara 2024. počela eksploatacija ruda i mineralnih sirovina, a planirana je proizvodnja cinka, barita i olova.

"Nisam se čuo s njima. Odluka o nastavku poslovanja je na njima, mi nemamo više ništa s tim", odgovorio je ministar Hrnjić na pitanje da li se čuo s predstavnicima kompanije Adriatic Metals iz Vareša.

Ustavni sud BiH naglasio je da se radi o državnoj imovini koja je pod zabranom raspolaganja i da entiteti nisu nadležni "na bilo koji način" raspolagati tom imovinom.

Ista odluka donesena je i za zemljište na Jahorini koje je vlada entiteta Republika Srpska prodala kompaniji Drvo-Export. Ovo zemljište, površine 56,4 hiljada kvadratnih metara je uknjiženo u vlasništvo kupca, kompaniju Drvo-Export i pored odluke o poništavanju prodaje.

"Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom", navedeno u saopćenju Ustavnog suda BiH u julu.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH 2005. godine, propisano da ta zabrana ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona o državnoj imovini na državnom nivou.

Pročitajte i ovo:

Vareš profitirao zbog novog rudnika, ali ne i okolišTužilaštvo BiH istražuje prodaju državnog zemljišta na JahoriniUstavni sud BiH štiti državnu imovinu od entiteta, investitori čekaju posljedice