Ruski umjetnički klizači izgubili olimpijsko zlato nakon suspenzije Valijeve zbog dopinga

Ruskinja Kamila Valijeva tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. na Zatvorenom stadionu Capital u Pekingu 7. februara 2022.

Međunarodna klizačka unija (ISU) degradirala je rusku reprezentaciju u umjetničkom klizanju koja se takmičila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine sa zlatne na bronzanu zbog diskvalifikacije ruske klizačice Kamile Valijeve(Valiyeva) zbog doping prekršaja.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) sa sjedištem u Švicarskoj donio je 29. januara četverogodišnju suspenziju Valijeve, koja stupa na snagu od decembra 2021., zbog dopinga.

Dan kasnije, ISU je rekao da je bez bodova koje je Valijeva osvojila u timskom takmičenju, Rusija pomjerena na treće mjesto, gurajući Sjedinjene Države na prvo mjesto, a zatim Japan.

Pročitajte i ovo: Ruskoj tinejdžerki klizačici četverogodišnja suspenzija zbog dopinga

Valijeva, koja sada ima 17 godina, bila je pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin u decembru 2021., a rezultati su postali poznati tek nakon njene pobjede na Olimpijskim igrama. Trimetazidin, lijek za srce, je zabranjena supstanca, jer može povećati izdržljivost.

S obzirom da su rezultati testiranja došli odmah nakon ekipnog takmičenja, medalje nikada nisu dodijeljene jer je započela dugotrajna pravna bitka oko slučaja.

"ISU pozdravlja odluku CAS-a i čvrsto ostaje pri svom stavu da su zaštita čistih sportista i borba protiv dopinga od najvećeg prioriteta i da će ustrajati u stalnim naporima da se održi integritet poštenog takmičenja i dobrobit sportista", rekao je klizački organ.

"ISU je u bliskom kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) i relevantnim federacijama članicama ISU u vezi s provođenjem ove odluke."

Dodaje se da je ta odluka značila da je Valijeva diskvalifikovana sa svog četvrtog mjesta u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji u Pekingu i sa prvog mjesta na Evropskom prvenstvu 2022.

Ruski olimpijski komitet (ROC) rekao je 30. januara da će se žaliti na odluku ISU-a da joj se oduzme zlatna olimpijska medalja, ističući da se njihovi advokati spremaju da ospore tu odluku.

"Naš stav se zasniva na činjenici da zbog postojećih i važećih propisa ISU-a, posljedice odluke o izricanju sankcija pojedinoj sportistkinji, u ovom slučaju Kamili Valijevoj, ne mogu biti osnov za reviziju rezultata ekipnog turnira. Naš pravni stav je također zasnovan na postojećim presedanima u praksi CAS-a", navodi se u saopštenju ROC-a.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija treba da iskoristi "sve prilike da ospori" odluku i "brani prava naših sportista".

"Ne slažemo se sa ovim odlukama - ni sa odlukom suda, ni sa odlukom federacije. Ne prihvatamo ih", rekao je Peskov, dodajući da će ruska klizačka reprezentacija "uvijek ostati šampioni za nas, bez obzira kakvu odluku oni tamo donesu."

Pročitajte i ovo: Kako je Moskva varala s dopingom na Olimpijskim igrama 1980.

Ruski sportisti su se našli u doping skandalima u protekloj deceniji nakon otkrića o sistemu koji podržava država u mnogim sportovima kada je zemlja bila domaćin Olimpijskih igara 2014. u Sočiju.

Istraga o ovom pitanju dovela je do toga da su ruski sportisti bili primorani da dokažu da su "čisti". Morali su i da se takmiče kao neutralni pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta, a zabranjeno im je da koriste rusko ime, zastavu ili himnu na narednim Igrama kao dio sankcija MOK-a.

Prema izvještajima TASS-a, Interfaksa i Reutersa