Pripadnici Vagnera došli u Centralnoafričku Republiku da obezbeđuju referendum

Pripadnici plaćeničke ruske grupe Vagner u Africi, arhivska fotografija

Nekoliko stotina "iskusnih" Vagnerovih boraca stiglo je u Centralnoafričku Republiku (CAR) da obezbeđuju referendum 30. jula, saopštila je u nedelju, 16. jula, ova ruska privatna bezbednosna kompanija.

CAR, koji je opterećen problemima i Vagnerovi plaćenici mu već pomažu vladi u borbi protiv pobunjenika, glasaće o ustavnoj promeni koja bi mogla omogućiti predsedniku Faustinu Aršanžu Tuaderi da se kandiduje za treći mandat.

"Još jedan avion je stigao u Bangi sa instruktorima za rad u Centralnoafričkoj Republici", saopštio je Sindikat oficira za međunarodnu bezbednost (OUIS).

"Planirana rotacija se nastavlja. Nekoliko stotina iskusnih profesionalaca iz kompanije Vagner se pridružuje timu koji radi u CAR-u", navodi se u saopštenju.

"Ruski instruktori će nastaviti da pomažu vojnicima u centralnoafričkim oružanim snagama kako bi osigurali bezbednost u iščekivanju ustavnog referenduma zakazanog za 30. jul," dodaje OUIS.

Sjedinjene Države navode da OUIS služi kao fasada za delovanje Vagner grupu u Centralnoafričkoj Republici. Njime upravlja Rus Aleksandar Ivanov, koji je u januaru stavljen pod američke sankcije.

OUIS ističe da njegovi instruktori obučavaju bezbednosne snage CAR-a više od pet godina, što omogućava poboljšanje opšte bezbednosti zemlje.

Poslednjih nedelja nekoliko stranih izvora je reklo da Vagnerovi borci napuštaju CAR, što je vlada demantovala.

Pročitajte i ovo: Bez Wagnera, slabi uticaj Rusije u Africi

Budućnost privatne paravojne grupe koju predvodi Jevgenij Prigožin je neizvesna nakon što je pokrenula kratkotrajnu pobunu protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina 23. i 24. juna.

Vagnerovi borci zauzeli su lokacije ruske vojske i napredovali ka Moskvi pre nego što su se povukli u skladu sa sporazumom sklopljenim sa Putinom i posredovanjem beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, čiji detalji ostaju nejasni.

Vaš browser nepodržava HTML5

Koliko je Putin oslabljen?

Ali njene aktivnosti u inostranstvu, posebno u Siriji i nekoliko afričkih zemalja, nisu javno dovedene u pitanje.

Izvor: AFP