Otrovani radnici u Aleksincu bili izloženi isparenjima lepka

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, ilustrativna fotografija

Radnici fabrike "Magna" u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila, potvrđeno je iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije 18. januara.

Načelnica Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

"Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna. Nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je propisana lična zaštitna oprema obavezna za zaposlene na radnom mestu, odnosno prilikom obavljanja poslova na kojima se rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera.

Nakon trovanja isparenjima lepka u fabrici "Magna" u Aleksincu 17. januara, najavljeno je da će svi pacijenti koji su zadržani na bolničkom lečenju biti pušteni kući.

Pročitajte i ovo: Otrovalo se gotovo 50 radnika aleksinačke fabrike u Srbiji, životno ugroženih nema

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je četvoro zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šestoro upućeno u UKC Niš.

"Svi pacijenti zadržani tokom noći u bolnici stabilnog su zdravstvenog stanja. Pacijenti iz UKC Niš su pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u ZC Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se i njihovo otpuštanje očekuje tokom dana", stoji u saopštenju.

Kanadska kompanija Magna seating u Aleksincu ima pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta, koji je ogranak njene fabrike u Odžacima.