Human Rights Watch osudio kažnjavanje Uzbekistanke

"Dijeljenje videa koji dokumentira događaje koji su se dogodili prije više od 30 godina ne bi trebalo biti zločin", kaže HRW-ova istraživačica za središnju Aziju Mihra Rittmann

Human Rights Watch (HRW) je osudio uslovnu kaznu izrečenu jednoj Uzbekistanki u aprilu zbog njenog dijeljenja videa iz 1991. na kojem se vidi kako pokojni predsjednik Islam Karimov razgovara s islamistima.

Taj potez 4. septembra uslijedio je dvije sedmice nakon što je regionalni sud u Taškentu potvrdio kaznu od 30 mjeseci uslovne slobode Sevari Šajdulaevoj, koja joj je izrečena zbog optužbe za "namjerno skladištenje i distribuciju materijala koji sadrže otvoreni poziv na rušenje ustavnog poretka Uzbekistana".

Šajdulaevoj, koja je video snimak podijelila sa svojom majkom, naređeno je da poštuje policijski čas, da se kloni javnih događaja i da ne napušta region Taškent bez dozvole.

"Uzbekistanske vlasti nikada nisu smjele suditi Sevari (Shaidullaevoj) zbog dijeljenja videa bivšeg predsjednika", rekla je Mihra Rittmann, istraživačica HRW-a za centralnu Aziju.

"Koliko god njegov sadržaj bio neprijatan za uzbekistanske vlasti, govor snimljen u 33 godine starom videu stvar je istorijskog zapisa."

Predmetni video je snimljen u decembru 1991. godine u istočnom gradu Namanganu gdje je Karimov natjeran da sjedne u salu i sluša Tohira Yuldasha, budućeg vođu Islamskog pokreta Uzbekistana povezanog s Al-Kaidom (IMU), koji je predavao Karimovu o vlasti i islamu. Video, koji je Šajdulaeva preuzela s YouTubea, bio je u opticaju decenijama.

Karimov se kasnije sastao s grupom ljudi u regiji Namangan koji su zauzeli urede lokalne vlade tražeći da se Uzbekistan proglasi islamskom državom, što Karimov na snimku obećava.

Međutim, počevši od kasnih 1990-ih, Karimovljeva vlada je pokrenula masovnu akciju protiv praktikanata muslimana, koja je trajala do njegove smrti 2016.

"Značajna ograničenja slobode vjeroispovijesti i slobode izražavanja ostaju na snazi pod upravom sadašnjeg predsjednika Shavkata (Mirziyoeva)", naglašava se u saopštenju HRW-a.

"Dijeljenje video zapisa koji dokumentuje događaje koji su se dogodili prije više od 30 godina ne bi trebao biti zločin", rekla je Rittmann. "Uzbekistanske vlasti treba da odmah ponište osuđujuću presudu (Šajdulaevoj) i ukinu sva ograničenja njene slobode."

Pročitajte i ovo: Kako je fantomska kompanija sa vezama u porodici predsjednika Uzbekistana zaradila milione