Drastične promjene povijesnih gradova Uzbekistana

  • RSE

Tekst i fotografije: Amos Chapple | Priredio: Zvjezdan Živković

1. Šakrisabz

Središte Šakrisabza, nekoć trgovačko stajalište na drevnom putu svile, u ljeto 2007. Grad je uvršten 2000. godine na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine zahvaljujući "izuzetnim spomenicima i drevnim četvrtima koji svjedoče o višestoljetnoj povijesti".

Isti pogled na Šakrisabz 2020. godine. Ovaj srednjovjekovni grad porušili su buldožeri 2014. prema naredbi predsjednika Islama Karimova.

Nakon što je otkriven stupanj uništenja, UNESCO je razmatrao povlačenje grada s liste svjetske baštine. U 2019. godini, uz uvjet da Uzbekistan "razradi nacrt plana obnove grada", Šakrisabz je zadržao UNESCO-ov status.

Posjetitelj Šakrisabza, koji je bio svjedok rušenja povijesnog središta, napisao je da "grad izgleda kao nakon masovnog rata ili kao da ga je uragan sravnio".

Najznačajnija stara zdanja ostala su netaknuta, ali su neka teško pretrpjela obnovu.

Medresa Abdišukur Agalik iz 19. stoljeća u središtu Šakrisabza iz 2007. (lijevo) i 2020 godine. Obnova medrese uključivala je suvremene građevinske radove koji zamjenjuju stare zidove od opeke. Čini se da je kupola u potpunosti obnovljena.

Pogled na prednji dio medrese Abdišukur Agalik iz 2007. (gore) i 2020. godine. U školu se ulazilo kroz ograđeno dvorište, a sada joj se izravno pristupa golemim betonskim prostorom izgrađenim tijekom rušenja starog središta Šakrisabza.

2. Buhara

Pogled na trgovački grad iz 16. stoljeća, 2007. godine. Većinu tržnica Sovjeti su obnovili nakon što su u bombardiranju Crvene armije uništene stare zgrade tijekom invazije na Buharu 1920. godine.

Ista lokacija 2020. godine nakon što je tržnica srušena 2017. Lokalni povjesničar koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za Radio Slobodna Europa (RSE) da je "naš bivši predsjednik [Islam Karimov, koji je umro 2016.] smatrao da, onog trenutka kada postanemo neovisna država, sovjetskih stvari više ovdje ne bi trebalo biti... Međutim, prema mom mišljenju, one su dio duha grada".

Obod tržište iz sovjetske ere u Buhari, 2007.

Ista ulica 2020. godine. Trgovci čiji su dućani porušeni, premješteni su u novoizgrađene prodavaonice izvan povijesne gradske jezgre.

Na ovom prostoru planirana izgradnja Šakristana, dvoetažnog trgovačkog centra s "tradicijskim obrtničkim radnjama, maloprodajnim trgovinama i štandovima na kojima će se prodavati suveniri, proizvodi od vezanog zlata, knjige, voće i povrće, slatkiši i drugi proizvodi".

Prodavačica posuđa u povijesnom središtu Buhare, 2007.

Ista lokacija 2020. godine, kao i povijesno središte Buhare, bila je ispunjena novim zgradama koje je teško razlikovati od brojnih obnovljenih starih zdanja. Buharski povjesničar vjeruje da je pokušaj obnove povijesnog središta Uzbekistana namjera predsjednika Karimova, koji je "vidio ta neuredna stara mjesta i shvatio da nas predstavljaju kao nerazvijene [društvo], pa je odlučio da ih se riješi". Čini se da se ta politika nije promijenila ni pod vlašću Karimovog nasljednika, Šavkata Mirzijojeva.