Kosovo usvojilo strategiju za nova priznanja nezavisnosti

Kosovska deklaracija nezavisnosti

Vlada Kosova je usvojila strategiju za nova priznanja nezavisnosti zemlje.

Premijer Hashim Thaçi je najavio da će dosadašnje lobiranje kao i aktivnosti koje će se desiti u budućnosti u sklopu ove strategije doneti nova priznanja nezavisnosti.

„Ovi sastanci će biti podsticaj za dalji rad na novim priznanjima Republike Kosovo“, kaže Thaçi.

Sponzor strategije i ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj navodi da strategija obuhvata na polju lobiranja za nova priznanja, a na kojima će se angažovati institucije i njihovi čelnici, ali i međunarodni prijatelji.

Hoxhaj je istakao da ovo lobiranje obuhvata pet grupa u koje su svrstane određene zemlje.

„To su zemlje koje su priznale Kosovo, u drugoj grupi su zemlje koje su veoma blizu priznanju Kosova, u treću grupu spadaju zemlje koje su dale pozitivne znake da mogu priznati Kosovo, zatim sledi grupa sa zemljama koje imaju neutralan stav o nezavisnosti Kosova, dok su u poslednjoj grupi one zemlje koji su protiv kosovske nezavisnosti“, objasnio je Hoxhaj.

Ministarstva slabo informisana

Na ovoj strategiji se radilo u koordinaciji sa kancelarijom predsednice Kosova, Atifete Jahjage.
Zgrada Vlade Kosova

Međutim, koalicioni partner Demokratske partije Kosova - Alijansa Novo Kosovo, navodi kako se stiče utisak da rad na ovoj strategiji nije bio koordinisan sa njima.

Zamenik premijera i čelnik ANK-a Behxhet Pacolli koji je zadužen za lobiranje, kaže da je tek u sredu prelistao strategiju, na dan kada je ona objavljena u lokalnim medijima.

„Ono što nisam video i pročitao, to sam uradio danas“, kazao je Pacolli.

I Ministar za dijasporu iz redova Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Makolli je izjavio da su ministri slabo informisani o sadržaju strategije.

“Pozdravljam rad na strategiji ali smatram da je prebrzo da se glasa o ovom dokumentu koji smo dobili pre nekoliko trenutaka. Bilo bi dobro da se zna šta je sadržaj strategije i mislim da bi bilo bolje da se za to da određeni vremenski period”, kazao je Makolli.

I pored zahteva da se nastavi sa konsultacijama, strategiju je jednoglasno usvojila Vlada Kosova, a detalji od strateškog interesa politike ostaće poverljivi.

Republiku Kosovo je do sada priznale 75 zemalja.