Ustoličenje Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije dolazi u Pećku patrijaršiju na ceremoniju ustoličenja.

Čin hirotonisanja u manastiru iz XIII veka Pećka Patrijaršija na Kosovu je po tradiciji mesto gde srpski patrijarsi stupaju na dužnost.

U Pećkoj Patrijaršiji je ustoličen prvi Patrijarh obnovljene i ujedinjene Srpske pravoslavne crkve Dimitrije (Pavlović) 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su u ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save.

"Osam vekova manastir Pećka Patrijaršija čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju Srpskom pravoslavnom crkvom", saopštila je Srpska pravoslavna crkva pred ceremoniju ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

"Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je patrijarh Porfirije na ceremoniji ustoličenja.

"Program ovog Patrijarha, program Srpske pravoslavne crkve – dok mnogi čitavom svetu žele da nametnu nemir, kada se povećava opasnost od najpogubnijeg opšteg rata, od svetske kataklizme – jeste mir i samo mir", naglasio je Porfirije.

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj monaha i sveštenika iz različitih eparhija Srpske pravoslavne crkve, među njima i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije. Okupilo se i mnogo građana iz redova srpske zajednice na Kosovu, te drugih zemalja iz regiona.

Ceremoniji ustoličenja prisustvovao je i gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri (Muhaxheri).

Srpska pravoslavna crkva i vernici 14. oktobra obeležavaju praznik Pokrov Presvete Bogorodice, koji je i hramovna slava manastira Pećka Patrijaršija.

Čin ustoličenja Patrijarha se obavlja godinu i osam meseci nakon što je izabran za čelnika Srpske pravoslavne crkve.