Ustavni sud Crne Gore obustavio najavljeno izručenje Do Kvona

Do Kvon je uhapšen na podgoričkom aerodromu marta 2023.

Ustavni sud Crne Gore obustavio je najavljeno izručenje južnokorejskog državljanina Do Kvona, kojeg Sjedinjene Države i Južna Koreja potražuju zbog prevara sa kripto valutama vrijednim najmanje 40 milijardi dolara.

"Obustavlja se izvršenje presude Vrhovnog suda od 19. septembra 2024. i postupak odlučivanja o dozvoli izručenja do donošenja konačne odluke Ustavnog suda", navodi se u saopštenju od 18. oktobra.

Naime, Vrhovni sud je prošlog mjeseca utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje SAD ili Južnoj Koreji a da će konačnu odluku, kojoj će od dvije države biti izručen, donijeti ministar pravde Bojan Božović.

Odluka ministra o izručenju, kako je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa, očekivala se do kraja ove sedmice.

Ustavni sud donio odluke na osnovu ustavne žalbe Do Kvona

Odmah nakon saopštenja Ustavnog suda, oglasilo se Ministarstvo pravde, navodeći da nisu znali da je južnokorejski državljanin podnio žalbu tom sudu.

O tome ih je u toku dana obavijestio Ustavni sud.

"Imajući u vidu složenost predmeta, kao i veliki interes javnosti, smatramo da je pravovremena komunikacija između grana vlasti i institucija od ključnog značaja za donošenje na Ustavu i zakonu utemeljenih odluka", poručili su iz Ministarstva.

Oni su pozvali Ustavni sud da u ovom slučaju postupi u najkraćem roku.

"I da nas ubuduće bez odlaganja o tome obavještava, kako bismo nastavili započete aktivnosti u konkretnom predmetu".

Iz Ustavnog suda nisu saopštili kada se može očekivati konačna odluka u slučaju Do Kvona.

Pročitajte i ovo: 'Kripto raj' u Crnoj Gori?

Uhapšen prije 19 mjeseci

Do Kvon je 23. marta 2023. uhapšen na podgoričkom aerodromu sa poslovnim partnerom Čang Junom (Chang Joon), kada su sa falsifikovanim pasošima pokušali da polete za Dubai, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pročitajte i ovo: Šta se zna o kralju kriptovaluta Do Kvonu pritvorenom u Crnoj Gori?

Tokom 19 mjeseci dugog ekstradicionog postupka, sudovi u Crnoj Gori su do sada osam puta oprečno odlučivali o zahtjevima dvije države za izručenje Do Kvona.

Viši sud je prvo odlučio da ga izruči SAD. Nakon što je ta odluka poništena, isti sud je odlučio da ga izruči Južnoj Koreji navodeći da je njena zamolnica za izručenje stigla prije američke.

Tu presudu je 1. avgusta potvrdio Apelacioni sud, navodeći da je ona pravosnažna.

Na te presude je reagovalo Vrhovno državno tužilaštvo uputivši zahtjev za "zaštitu zakonitosti" Vrhovnom sudu, koji je 19. septembra presudio da obje zemlje ispunjavaju uslove a da konačnu odluku, kojoj će državi biti izručen, donosi ministar pravde.

Ovoliko trajanje postupka i kontradiktorne odluke sudova njegov advokat Goran Rodić ranije je za Radio Slobodna Evropa okarakterisao "pravosudnom blamažom".

Sam Do Kvon preferira izručenje Južnoj Koreji, kojoj je u februaru ove godine izručen njegov poslovni partner Čang Jun.

Njih dvojica su u Crnoj Goru odslužila četvoromjesečne kazne zatvora zbog falsifikovanih putnih isprava.

Optužbe u Njujorku i Seulu

A Do Kvonu je u odsustvu već počelo suđenje u Americi.

Porota u Njujorku je 5. aprila ove godine proglasila Do Kvona i njegovu kompaniju Terraform labs odgovornim za građansku prevaru, saglasivši se sa američkom Komisijom za hartije od vrijednosti (SEC) da su obmanuli investitore, koji su izgubili oko 40 milijardi dolara.

Nakon odluke suda u Njujorku, kompanija Terraform labs pristala je da plati oko 4,5 milijardi dolara u građanskom poravnanju sa SEC.

Uprkos tome što je do Kvonova kompanija postigla sa SEC-om poravnanje, SAD su ostale pri zahtjevu da im Crna Gora izruči južnokorejskog 'kralja kriptovaluta'.

I južnokorejske vlasti su ga optužile za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala, čime se i našao na crvenoj Interpolovoj potjernici.

Oni su septembra prošle godine izdali nalog za njegovo hapšenje, nakon kraha kriptovaluta Terra i Luna i kompanije Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

Pročitajte i ovo: Poravnanje bez uticaja na američki zahtjev za izručenje Do Kvona