Čelnica EU osudila ruski hibridni rat na Balkanu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Tirani, 23. 10. 2024.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u subotu je osudila hibridne napade Rusije na demokracije Zapadnog Balkana i šire, rekavši da se Europska unija svakodnevno bori da razotkrije dezinformacije, javlja AP.

Von der Leyen je bila na Kosovu u sklopu ovosedmičnog putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU kako bi ih uvjerila da proširenje ostaje prioritet za blok od 27 zemalja.

Von der Leyen je osudila napore Rusije da "destabilizira ove demokracije", dodajući da Brisel radi na razotkrivanju propagande "u korist cijele regije".

"Moguće je da se borimo istinom, transparentnošću i vrlo jasnim porukama. Dakle, ovdje se zapravo suprotstavljamo hibridnom napadu koji Rusija vodi protiv demokracija#, rekla je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Prištini.

Pročitajte i ovo: Dodik kaže da je priča o ruskim kampovima u RS-u 'dio hibridnog rata'


Von der Leyen je na Kosovo došla iz Srbije, koja ima bliske veze s Rusijom i odbila se pridružiti međunarodnim sankcijama Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Prošle su godine dužnosnici EU-a ponudili zemljama zapadnog Balkana plan rasta vrijedan šest milijardi eura u nastojanju da udvostruče ekonomije regije u sljedećem desetljeću i ubrzaju njihove napore da se pridruže bloku. Ta je pomoć ovisna o reformama koje bi njihove ekonomije uskladile s pravilima EU-a.

Zemlje zapadnog Balkana — Albanija, Bosna, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija — u različitim su fazama podnošenja zahtjeva za članstvo u EU. Zemlje su bile frustrirane sporim tempom procesa, ali ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. potaknula je europske čelnike da poguraju šestorku da se pridruže bloku, piše AP.

Europska omisija je u srijedu odobrila reformske programe Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, ali ne i Bosne i Hercegovine koja nije podnijela potpunu reformsku agendu, nakon zelenog svjetla zemalja članica EU-a. To je bio ključni korak koji će omogućiti isplate prema Planu rasta nakon završetka dogovorenih reformskih koraka.

Pročitajte i ovo: Evropska komisija usvojila reformske agende za pet zemalja Zapadnog Balkana, bez BiH

Von der Leyen je posjet završila posjetom Crnoj Gori, članici NATO-a koja se smatra prvom u redu za članstvo u EU. Von der Leyen je pohvalila napore Crne Gore na putu ka EU, rekavši da "sada zatvaramo jedno poglavlje za drugim".

Vlada Crne Gore je kohabitacija proeuropskih i proruskih frakcija. Von der Leyen je pozvala na jedinstvo podijeljene nacije kako bi se postigao napredak prema članstvu u EU.

Pročitajte i ovo: Dodik kaže da je priča o ruskim kampovima u RS-u 'dio hibridnog rata'