U uraganu Helene poginulo najmanje 69 osoba

Stanovnica Steinhatchee, grada na Floridi, čisti područje oštećeno nakon uragana Helene, 28. septembar 2024.

Najmanje 69 osoba je poginulo u uraganu Helene prema podacima američkih saveznih država Floride, Džordžije, Sjeverne i Južne Karoline i Virdžinije.

Širom saveznih država započela su čišćenja i obnova, nakon što su vjetrovi, kiša i olujni valovi ostavili milione bez struje, uništili ceste i mostove te izazvali katastrofalne poplave. Procjena štete kreće se od 15 pa do 100 milijardi dolara.

Broj stradalih u Sjevernoj Karolini porastao je na 11, rekao je guverner te države Roy Cooper. Oluja je oštetila vodovodne sisteme, komunikacije i ključne saobraćajne rute širom regije, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA). Oko 2,7 miliona osoba i dalje je bilo bez struje.

Na Floridi je poginulo 11 osoba rekao je guverner Ron DeSantis.

Posljedice uragana Helene na Floridi, 28. septembar

"Dok nastavljamo pružati podršku u naporima odgovora i oporavka, pobrinut ćemo se da ni jedan resurs ne bude pošteđen kako bismo osigurali da zajednice brzo započnu svoj put ka obnovi," rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Južna Karolina je zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva, s lokalnim vlastima koje su izbrojale 24 smrtna slučaja.

Pročitajte i ovo: Najmanje 30 ljudi poginulo u četiri države SAD-a od uragana

Iako je uragan Helene značajno oslabio, meteorolozi upozoravaju da bi se mogli nastaviti jaki vjetrovi, poplave i prijetnje od tornada.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu ranije ove godine je upozorila da bi SAD mogle zabilježiti i 25 oluja. Između osam i 13 bi se moglo razviti u uragane, kao što je već nekoliko njih, uključujući Helene. Moguće su i nove oluje upozorili su zvaničnici jer je zvanični završetak sezone uragana tek 30. novembra.

Izvor: BBC, Reuters